{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte snimak Memorijalnog centra iz zraka: Iskopani mezari i tišina u Srebrenici

8.7.2015. u 15:31
18
342
Pogledajte snimak Memorijalnog centra iz zraka: Iskopani mezari i tišina u Srebrenici
18
U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice će u subotu 11. jula smiraj naći 136 žrtava srebreničkog genocida. U Potočarima se obavljaju posljednje pripreme za obilježavanje 20. godišnjice genocida, kada će Srebrenica primiti desetine hiljada ljudi. Posjetili smo Potočare tri dana prije dženaze i zabilježili fotografije i video iz zraka iznad mezarja.
Danas se u Memorijalnom centru vide iskopani mezari u kojima će u subotu, 11. jula, svoj konačni smiraj naći još 136 žrtava srebreničkog genocida. Tabute sa posmrtnim ostacima će sutra u bivšoj fabrici akumulatora u Potočarima dočekati majke, sestre, tetke i poneki muški član porodice ubijenih Srebreničana.

U Potočarima i Srebrenici je još uvijek nijemo. Tišina će vladati do petka kada će se ovdje sjatiti članovi porodica, mnogi ljudi i mnogobrojne novinarske ekipe koje će bilježiti najtužnije priče srebreničkog naroda.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava krenut će sutra u 10 sati iz JKP Gradska groblja Visoko prema Potočarima, gdje će stići u popodnevnim satima.

Podsjećamo, najmlađe žrtve koje će 11. jula naći smiraj u Potočarima su šesnaestogodišnjaci.

Šesnaestogodišnjaci Lutvo (Ibrahim) Malagić, Hamed (Zajim) Mehić, Almir (Bajro) Mujanović i Almaz (Alija) Hasanović bit će ukopani pored ranije ukopanih očeva. Također šesnaestogodišnjaci Sifet (Ramiz) Mehanović, Salih (Ismet) Mehmedović i Džemal (Ibro) Hasanović bit će ukopani zajedno sa svojim očevima na ovoj kolektivnoj dženazi.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Jusuf Smajlović koji je imao 75 godina. Bit će ukopan zajedno sa svojim unukom Hedibom pored ranije ukopane trojice sinova Amira, Habiba i Asima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: