Brzi odgovor 21
317

Pogledajte snimak današnje vojne vježbe sniman iz neposredne blizine

M. G.
Zajednička vježba OSBiH i OS SAD-a "Brzi odgovor 21", danas je dosegla svoju kulminaciju na poligonu Manjača kod Banje Luke prikazom operativnih sposobnosti borbenih jedinica pred državnim vrhom BiH te visokim domaćim i stranim dužnosnicima.

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH i američke nacionalne garde Floride i Alabame demonstrirali su integrirano borbeno djelovanje uz upotrebu oklopnih transportera, lake artiljerije i helikopterske podrške Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OS BiH i 1. brigade borbene avijacije Kopnene vojske SAD.

Među visokim zvanicama su bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenikom Mirkom Okolićem, ambasador SAD u BiH Eric Nelson, ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, komandant Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF) general Christopher Cavoli, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović te ostali članovi generalskog kora OS BiH i drugi visoki zvaničnici.

"Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje provode OS BiH i Ministarstvo odbrane BiH uz potpunu političku podršku Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH. Zajednička vježba OS BiH i OS SAD je potvrda da je odluka onih koji odlučuju o spoljnopolitičkim ciljevima BIH bila ispravna. Ta odluka se tiče našeg puta ka punopravnom članstvu u NATO" istakao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je i ova vježba pokazala da su OS BiH u potpunosti opravdale ono što smo do sada zvali najuspješnijom reformom u BiH od Dejtona do danas.

"Reforma odbrane je dala svoje puno opravdanje i kao više puta do sada dobivam samo pohvale za pripadnike OS BiH. Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos da ova vježba uspije i da se još jednom dokaže sposobnost OS BiH i njihova interoperabilnost sa OS SAD", dodao je Džaferović.

U svome obraćanju, ministar obrane BiH Sifet Podžić kazao je da dodatni značaj dijela vježbe "Brzi odgovor 21" koji se održava u našoj zemlji je u činjenici da je ona dio mnogo šire i veće vježbe "Branilac Evrope 21".

"Time OS BiH, uz potvrđenu interoperabilnost organizacije, doktrine i opreme, pokazuju svoju spremnost i sposobnost za ravnopravno učestvovanje u kompleksnim zajedničkim operacijama svih vidova i rodova i integraciju u šire sigurnosne i odbrambene strukture, a Bosna i Hercegovina svoju pripadnost europskoj i euroatlantskoj zajdnici s kojom dijelimo iste sigurnosne izazove, ali i iste vrijednosti. Samo zajedno i u okviru integracijskih struktura možemo efikasno odgovoriti na te izazove", kazao je Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je između ostalog naglasio da su kroz pripreme i realizaciju ove vježbe pokazali da su Oružane snage BiH itekako kredibilan partner na koje se može računati u realizaciji kompleksnih zadataka.

"Pripadnici Oružanih snaga BiH i Sjedninjenih Američkih Država već dugi niz godina uspješno sarađuju i ova bilateralna vježba je u stvari kruna te saradnje", naglasio je Mašović.

Komandant Operativne komande OS BiH je istakao: „Uspjeli smo prikazati sadejstvo u rješavanju operativnih i taktičkih situaciju na terenu, ovo predstavlja krunu obuke sa kojom možemo biti zadovoljni.“

Američki general Cavoli iskoristio je priliku da se u emotivnom obraćanju medijima podsjeti na dane kada je u BiH služio kao pripadnik SFOR-a.

"Zato sam sada posebno ponosan što smo bili u prilici vidjeti pripadnike OS BiH i OS SAD da se rame uz rame uvježbavaju u realnim uslovima", kazao je general Christopher Cavoli.

Po završetku pokaznog dijela vježbe uslijedio je i službeni sastanka članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića s generalom Christopheron Cavolijem u kasarni "Mika Bosnić" na Manjači, čemu je prisustvovao i američki ambasador u BiH.

Nakon Dana visokih zvanica, vježba "Brzi odgovor 21" ulazi u fazu postepenog smanjenja intenziteta i konačnog završetka vježbe 2. juna.