Novi grb
2

Pogledajte rješenje za nove banjalučke simbole, slijedi javna rasprava

Piše: M. K.
Skupština grada Banja Luka danas je usvojila Nacrt statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada. Ukoliko prijedlog Dragomira Acovića, heraldičara iz Beograda, bude usvojen i nakon javne rasprave koja će trajati 21 dan, Banja Luka će dobiti novi grb.

"U postojećem predloženom idejnom rješenju iskorišten je maksimum koji sadrži i obilježja Republike Srpske, koja su preživjela Ustavni sud BiH. Tu je trobojka koja se prva vidi, pa onda Vrbas, Kastel i svi drugi simboli", rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je dodao i da se nije dobro pozivati na tradiciju pošto je Banja Luka do sada imala samo dva grba od kojih je prvi usvojen tek u vrijeme SFRJ.

Novi grb, prema ovom prijedlogu, treba na štitu u bojama zastave Republike Srpske sadržati i elemente koji simbolizuju tvrđavu Kastel, rijeku Vrbas i vrh čamca dajaka karakterističnog za ovu rijeku.

"Čuvari štita" su književnik Petar Kočić i ban Svetislav Milosavljević. Na vrhu je kamena kruna, a predviđeni su i elementi koji predstavljaju Banski dvor, list kestena i jazavca iz djela Petra Kočića te naziv grada na dva pisma.

Grb bi trebalo da se upotrebljava u tri varijante - kao mali, veliki i srednji grb. Mali grb bi sadržavao štit i elemente koji se nalaze na štitu. Ponuđene su i male varijacije sadržaja velikog grba koji sadrži "čuvare grba"

"U mom prijedlogu grba sadržana su obilježja koja pripadaju sva tri konstitutivna naroda i poenta nije u tome da neko bude poražen ili natjeran na nešto već da iznađemo rješenje koje će svima biti prihvatljivo. Sadržaje ipak nismo mogli birati, mogli smo im samo dati heraldičku formu", rekao je Acović koji je danas prisustvovao sjednici Skupštine grada. Acović je prijedlog grba uradio na poziv koji mu je uputio Grad Banja Luka.

Suštinski, kako kažu, protiv novog prijedloga grba nemaju ništa ni u opoziciji. Njihove zamjerke odnose se na proceduru za usvajanje novog grba. Smatraju da je umjesto direktnog poziva Acoviću ipak trebao biti raspisan konkurs kako bi se došlo do što kvalitetnijeg rješenja.