Dugo čekanje
131

Pogledajte prezentaciju olimpijskog bazena u Mostaru i šta je rekla Lana Pudar

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Evropska prvakinja u plivanju i bosanskohercegovačka olimpijka Lana Pudar je prisustvovala danas u Sportskom savezu Grada Mostara na prezentaciji Olimpijskog bazena u rodnom gradu te kazala kako joj je bitno da bude funkcionalan i gotov što prije.

"Ja se nadam da će ovo biti novi početak i veliki korak u toj svojoj priči o izgradnji olimpijskog bazena koji ja i Grad Mostar sigurno zaslužujemo što prije", kazala je Lana.

Podsjetila je govoreći o svojim sportskim aktivnostima da zbog nedostatka olimpijskog bazena u rodnom Mostaru većinu vremena provodi izvan grada pa čak i granica naše zemlje.

"Još par dana se nalazim u Bosni i Hercegovini, a zatim vrlo brzo odlazim van granica na pripreme. Mjesec maj ću čitav provesti u Španiji na visinskim pripremama, a prije toga ću ići na neko takmičenje u Berlin, takmičenja u Banjoj Luci. To je sve pripremna faza za ljeto, za juli mjesec, kada nas očekuje Europsko juniorsko prvenstvo u Beogradu, a zatim krajem mjeseca i svjetsko prvenstvo. U septembru me očekuje svjetsko juniorsko prvenstvo u Izraelu", rekla je Lana navodeći da su to neka bitna takmičenja u narednom dijelu sezone.

Naglasila je kako su pripreme usmjerene ka tome da ima mnogo boravaka van granicama BiH u najboljim svjetskim kampovima. Nakon što je pogledala prezentaciju olimpijskog bazena u Mostaru kazala je da joj lijepo izgleda na fotografijama, ali da joj je najbitnije da ga što prije dobije i da bude funkcionalan.

"Meni je najbitnije da ga ja što prije dobijem i da bude iskoristiv maksimalno. Meni su bitne neke stvari dobre, kao što su startni blokovi. Izgled mi se ovako čini odličan, vidjet ćemo još kako se bude dalje projekt razvijao", kazala je bh. olimpijka u Mostaru.

Njezin trener Damir Đedović je rekao kako vjeruje da će Mostar na valu pozitivne energije i želje brojnih sponzora da pomognu, ovaj projekt olimpijskog bazirana u Mostaru završiti što prije.

"Nama je to sve sporo, mi bi željeli danas da plivamo u tom bazenu, ali to nikako ne znači da smo kritični do te mjere da smatramo da se ništa ne radi. Nadam se da će izgradnja bazena krenuti čim prije i da će se sve neophodne proceduri završiti brzo i kad to krene da će se završiti u nekom razumnom vremenskom roku", kazao je Đedović te podsjetio da je Lana Pudar brend Bosne i Hercegovine što je dokaz i u činjenici da se javljaju donatori za izgradnju olimpijskog bazena u Mostaru i sponzori koji je podržavaju iz cijele zemlje.

Inače u prostorijama Sportskog saveza Grada Mostara danas je Lana Pudar potpisala sponzorski ugovor s kompanijom Ytong BH d.o.o. Tuzla, koja je odlučila donirati cjelokupan građevinski materijal za izvođenje zidarskih radova objekta Olimpijskog bazena u Mostaru.

Prijemu su uz Lanu Pudar prisustvovali gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj, predsjednik Kluba vodenih sportova "Orka" Damir Đedović, te inženjer arhitekture i direktor firme "AAA Group" Mostar, Edin Duraković koja je prezentovao projekat Olimpijskog bazena u Mostaru.

Najavljeno je da će radovi na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru početi u junu. Vrijednost investicije je oko 20 miliona KM, a prema planiranoj dinamici bi Lana Pudar u bazenu, na čijem je mjestu još livada, trebala zaplivati na ljeto 2025. godine.