Obraćanje bh. građanima
134

Pogledajte poruku britanskog ambasadora o sankcijama Dodiku i Cvijanović

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Britanski ambasador u BiH Matt Field obratio se danas povodom uvođenja sankcija njegove zemlje članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović.
Field je rekao da su ovaj korak poduzeli zbog aktivnosti koje podrivaju stabilnost funkcionalnost i pravni okvir BiH.

"Nedavne aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanović su direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Ovo su sankcije za dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama. Nisu sankcije RS-u niti njenim građanima. Ovo je prvi put da se režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva koristi za BiH", kazao je Field u videoporuci objavljenoj na Twitteru.

Dodao je da je ova odluka donesena nakon pažljivog razmatranja i detaljnih pravnih konsultacija.

"Sankcije nisu čarobni štapić niti instant rješenje političkih problema. Današnja odluka treba biti širi pristup naporima da se okonča okruženje bez posljedica u BiH. Kako za domaće tako i za međunarodne strane da bi se političari držali odgovornim za svoje djelovanje", dodao je britanski ambasador.

Naglasio je da se izabrani predstavnici u BiH moraju fokusirati na rad za dobrobit građana i osiguranju podrške demokratskim institucijama.

To uključuje održavanje izbora i implementaciju njihovih rezultata. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti podržavati sve one koji djeluju odgovorno i u najboljem interesu BiH", zaključio je Field.

Podsjećamo, Velika Britanija je danas saopćila da je sankcionisala člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsjednicu RS-a Željku Cvijanović zbog, kako su rekli, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.