Prirodni fenomen
0

Pogledajte 'ples' Jupitera i Venere na nebu iznad Sarajeva

Piše: A. Panjeta
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Planeti Jupiter i Venera, dvije najsjajnije "zvijezde na noćnom nebu", u periodu od 9. do 15. marta prividno su najbliži jedno drugom. "Ples" dvije planete zabilježili smo u četvrtak navečer.

Njihov položaj u srijedu navečer bio je prividno najbliži tako da je izgledalo kao da će se dodirnuti, ali se taj prizor zbog lošeg vremena nije mogao vidjeti iz naših krajeva. U četvrtak navečer vrijeme se "smilovalo", pa su se na zapadnom dijelu neba nad Sarajevom mogle vidjeti dvije zvijezde mnogo sjajnije od drugih.

Kako pojašnjavaju astronomi, prizor koji smo mogli gledati u astronomiji se naziva konjunkcija. Tu se misli na njihov prividni položaj na nebu za posmatrača sa Zemlje i konjunkcija dvije planete je takva konfiguracija pri kojoj Zemlja i date planete leže približno na istom pravcu tako da su planete sa iste strane za posmatrača sa Zemlje.

Između 9. i 17. marta, pojašnjavaju iz sarajevskog astronomskog društva "Orion" dvije planete će biti na međusobnoj udaljenosti manjoj od 5 stepeni, a minimalna udaljenost zabilježena je 13. marta u 23:29 h po našem vremenu. Ova ugaona udaljenost je nešto više od širine palca na udaljenosti potpuno ispružene ruke, što je dovoljno malo da staju u isto vidno polje većine dvogleda.

Iako je Jupiter oko 11 puta veći od Venere, s obzirom da nam je Venera koju nazivamo i "zvijezda danica" bliža, ona izgleda mnogo veća. Ova pojava vidljiva je svakih 13 mjeseci, a narednih nekoliko godina najbolje će se vidjeti na sjevernoj hemisferi. Nakon 17. marta dvije sjajne planete počeće da se udaljavaju i svaka će "otići na svoj dio neba".

Vezani članci