{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte petominutni snimak vožnje koridorom 5C kroz BiH

26.9.2012. u 09:21
0
81
Pogledajte petominutni snimak vožnje koridorom 5C kroz BiH
0
Od Jošanice do Bilješeva izgrađeno je 47,5 kilometara autoceste, a u ovom petominutnom videosnimku pogledajte kako izgleda vožnja za sada jedinim izgrađenim dijelom koridora 5C u Bosni i Hercegovini. Ova dionica se normalnom vožnjom može preći za oko 25 minuta u jednom smjeru.


Snimak je napravljen kamerom GoPro HD Hero 2, a u pozadini možete poslušati pjesme Lady Antebellum - Need You Now i Of Monsters and Men - Little Talks.

Podsjetimo, nedavno je završena izgradnja dionice Bilješevo-Kakanj u dužini 10 km, čime smo "u komadu" dobili 47,5 kilometara autoceste na Koridoru, od Jošanice do Bilješeva. Trenutno se dalje prema Zenici gradi poddionica Drivuša-Gorica (3 km) i poddionica Gorica-Bilješevo (3km), te se buši tunel Vijenac (2,8 km).

Za dionicu Doboj-Modriča (46 km), za koju postoji glavni projekt, pregovara se sa EBRD-om kako bi se osigurao novac za izgradnju na principu koncesije. U blizini Sarajeva grade se dvije poddionice Tarčin-Suhodol (5 km) i Suhodol-Lepenica (5 km). U toku je izbor izvođača za radove na dionici Lepenica-Vlakovo (10 km), a kada se dionica Tarčin-Vlakovo izgradi ona će biti spojena sa Sarajevskom zaobilaznicom, odnosno sa sadašnjom autocestom od Jošanice prema Zenici. Na jugu zemlje u toku su završni radovi na poddionici Bijača-Kravice (4 km), a izabran je izvođač radova za dionicu Kravice-Zvirovići (5 km), gdje ubrzo počinju radovi.

U toku je izbor izvođača radova na međudržavnom mostu preko rijeke Save, a pri kraju je izrada glavnih projekata na dionici Tarčin-Konjic u dužini od 20 km, dok je u toku izražavanje interesa za izradu glavnog projekta na dionici Zvirovići-Počitelj.

Rješava se i eksproprijacija zemljišta za 26 km autoceste za koje postoje urađeni glavni projekti i za koje će nakon eksproprijacije biti raspisani tenderi za izbor izvođača radova. To su dionice Svilaj - Odžak (10 km), Gračanica-Klopča (9 km) i Tarčin-Zukići (5 km).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: