Smotra oldtimera u Sarajevu
1

Pogledajte neke od najstarijih "živućih" četverotočkaša

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Klix.ba
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Svi koji su se u subotu u podne slučajno ili namjerno našli ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu mogli su uživati u svojevrsnom putovanju kroz vrijeme koje su priredili ljubitelji starih automobila koji su se okupili na Desetim međunarodnim oldtimer susretima automobila i motora "Sarajevo Rally 2012."

"Kad među oldtimerima vidiš auto u kakvom si se vozila kao dijete, onda se moraš zapitati...", u šali komentariše jedna od posjetiteljica prvog dana smotre starih četverotočkaša dok se vlasnici "šepure" pored svojih odlično očuvanih automobila iz 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka, kao i oni pored nešto "mlađih" primjeraka iz 50-ih, 60-ih, 70-ih...

Pažnju su privlačili svi parkirani primjerci, od Buicka iz 1922. godine, preko starih Mercedesa pa do Golfa iz Osijeka sa slavnom markicom "TAS" - Tvornica automobila Sarajevo. Ništa manje nisu bili atraktivni ni stari motocikli, a vlasnici su strpljivo zainteresiranim odgovarali na pitanja o njihovim ljubimcima i dozvoljavali im da se u njima fotografiraju.

Kolona oldtimera obišla je u subotu Dobrinju, Bentbašu i Bijambare, a centralni dio manifestacije biće održan u nedjelju u 13 sati ispred Narodnog pozorišta uz tradicionalan obilazak Čaršije te kafu i tufahiju u Morića hanu.