Sprečavanje blokade
536

Pogledajte naguravanje specijalaca i bivših boraca u mjestu Mravići kod Doboja

Piše: E. S. H.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U mjestu Mravići kod Doboja nalazi se nekoliko stotina bivših boraca Armije RBiH, a i pripadnici Specijalne jedinice su došli na ovu lokaciju gdje je došlo do naguravanja prilikom pravljenja obruča oko okupljenih boraca.

Kako javlja reporter Klixa s mjesta događaja, saobraćaj je bio nakratko blokiran, a pripadnici policije osiguravaju skup.

Demobilisani borci su poručili resornom ministru Salki Bukvareviću i premijeru FBiH Fadilu Novaliću da tek sada slijede problemi.

"Nemojte dirati naše ljude, njih je natjerala politika. Nemojte dirati policajce, među njima su naše komšije i braća. Poručujemo im svima da nećemo stati. Ne dirajte ove ljude, oni su natjerani. Biti ćemo mirni i dostojanstveni, noćit ćemo ako treba, ali i oni s nama", poručili su bivši borci okupljeni u Mravićima kod Doboja.

Bivši borci su podsjetili na smrtni slučaj koji se jučer desio, a od posljedica srčanog infarkta preminuo je Krličević Nusret koji je dan ranije bio uz saborce na blokadi.

Nije bilo povrijeđenih u naguravanju specijalaca i boraca, a najavljeno je da će svaki dan blokirati magistralni put. Borci su poručili da na magistralnom putu ostaju do daljnjeg i da će na silu uzvratiti silom.

Podsjetimo specijalci FMUP-a jutros su odblikirali petlju Šićki Brod kod Tuzle, koju su bivši borci držali u blokadi od 28. februara. Uz minimalnu upotrebu sile magistralni put je odblokiran.

Izrevoltirali akcijom policije bivši borci su danas ponovo odlučili blokirati magistralni put Maglaj-Doboj u mjestu Mraviću, ali su specijalci FMUP-a ali i specijalne policije MUP-a ZDK reagovali i uz naguravanje s okupljenim građanima oslobodili saobraćajnicu.

Da li će tako ostati i dalje ili će doći do novih blokada ostaje da se vidi.