Vrijednost 250.000 KM
307

Pogledajte laboratoriju za proizvodnju droge pronađenu na Ilidži

A. P.
Sarajevska policija objavila je snimak ulaska u modernu laboratoriju za proizvodnju opojne droge otkrivenu u akciji "Labos" na Ilidži.
Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga - Sektora kriminalističke policije i Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, a uz saglasnost i pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, izvršili pretres kuće koju koristi Elvis Brajlović.

U kući je pronađeno: 350 stabljika biljke koja asocira na biljku kanabis, koje je Brajlović skupa s još jednom osobom, čiji identitet je poznat policijskim službenicima, zasadio i uzgojio radi proizvodnje i prodaje opojne droge marihuane; jedna opremljena laboratorija za "in door" uzgoj biljke kanabis (separatori, filteri, termostati, navodnjavanje, ventilatori, razvodne ploče s osiguračima, vremenskim relejima i satom, rasvjetna tijela i dr.) koja je opremljena radi uzgoja biljke kanabis i proizvodnje opojne droge; 2 kutije sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu; jedna drobilica; jedna vrećica bijele materije koja asocira na opojnu dogu amfetamin; 6 PVC bočica s hemikalijama za pospješivanje rasta biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru; jedan pištolj; 4 metka i 6 umjetničkih slika koje potječu iz krivičnog djela.

Također, na području općine Ilidža izvršen je pretres Adisa Poturkovića i tom prilikom kod istog je pronađena i oduzeta jedna PVC vrećica sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu i mobilni telefon.

Izvršenim pretresom kuće i garaže, na području općine Ilijaš, koju Poturković koristi sa osobom za kojom se traga, oduzeti su dijelovi za laboratoriju za "in door" uzgoj biljke kanabis: 81 separator, 416 PVC saksija, 4 cilindrična filtera zraka, termostati, 2 samonosiva ventilatora, 72 električna transformatora, 4 šperovane kutije s ventilatorima, jedan ugradbeni ventilator, 51 sjenilo s električnim grlima, 21 reflektor, jedan top za topli zrak, više desetina metara električnih kablova raznih veličina, 24 komada fleksibilnih ventilacionih crijeva različitog promjera, 2 ključa za cilindričnu bravu i dr.

Radi se o najsavremenijim i najvećim laboratorijama i opremi za laboratorije do sada pronađenim na području Kantona Sarajevo, a čija vrijednost zajedno s oduzetom opojnom drogom iznosi oko 250.000 KM.

Brajlović i Poturković su lišeni slobode i nakon kriminalističke obrade predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, dok se za trećom osobom, čiji je identitet poznat policijskim službenicima, intenzivno traga.

Osumnjičeni su za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a Kantonalno tužilaštvo danas je predložilo da im se odredi jednomjesečni pritvor.