Budite oprezni
71

Pogledajte kolike su kazne za vozače neregistrovanih vozila snimljenih kamerom

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS nabavila je određeni broj uređaja s kamerom za automatsko prepoznavanje i očitavanje registarskih oznaka, koji su postavljeni u više ulica i puteva na području KS. Istražili smo kolike su kazne za vozače neregistrovanih vozila.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabić kazao je za Klix.ba da su kazne za fizičke osobe koje voze vozila koja nisu registrovana do 30 dana 100 KM i jedan kazneni bod.

"Kazna za vozače neregistrovanih vozila u periodu dužem od 30 dana je 400 KM i dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom. Uz to dobijaju i dva kaznena boda", rekao je Hadžiabdić za Klix.ba.

Navodi kako je za samostalne djelatnike s neregistrovanim vozilom kazna 500 KM, bez obzira na to koliko je registracija istekla.

"Za pravne subjekte s neregistrovanim vozilom do 30 dana kazna je 500 KM za firmu, 100 KM za odgovornu osobu i 100 KM za vozača. Uz to, vozač dobija jedan kazneni bod", poručio je Hadžiabdić.

Za pravne subjekte s vozilom koje je neregistrovano duže od 30 dana kazna je 500 KM, dok odgovorna osoba dobija kaznu 100 KM.

"Vozač koji je upravljao vozilom u vlasništvu firme, koje nije registrovano duže od 30 dana, u slučaju da bude snimljen, dobija kaznu od 400 KM, dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom i dva kaznena boda", zaključio je glasnogovornik Mirza Hadžiabdić.