{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte ko su zastupnici i kako izgleda sastav parlamenata BiH, FBiH i NSRS-a

Klix.ba
22.10.2018. u 17:35
9
159
Pogledajte ko su zastupnici i kako izgleda sastav parlamenata BiH, FBiH i NSRS-a
9
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas imena zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a na osnovu posljednjih rezultata općih izbora održanih 7. oktobra.
U Parlament ulazi 15 partija, devet iz Federacije BiH i šest iz Republike Srpske. Stranka demokratske akcije ima najviše predstavnika - njih devet, SNSD će imati šest, koalicija okupljena oko HDZ-a dobit će pet zastupnika, jednako koliko i SDP, Demokratska fronta i SDS tri, SBB, NS i PDP po dva, a Nezavisni blok, PDA, ASDA, DNS i SP po jednog zastupnika.

Detalje sa imenima zastupnika možete vidjeti u galeriji.

U Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ušle su sljedeće partije: SDA sa 27 zastupnika, SDP sa 16 mandata koliko ima i koalicija okupljena oko HDZ-a, DF ima 10, SBB osam, Naša stranka šest, PDA i Nezavisni blok po četiri, ASDA te Narod i pravda i koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 po dva, a Laburisti jedno mjesto.

U Narodnu skupštinu RS ušle su sljedeće partije: SNSD sa 28 zastupnika, SDS sa 16, DNS 12, PDP devet, SP sedam, Zajedno za BiH i NDP po četiri, te Ujedinjena Srpska sa tri zastupnika.

Imena zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (po izbornim jedinicama u FBiH) možete vidjeti na ovom linku. Imena zastupnika u Narodnoj skupštini RS (po izbornim jedinicama u RS možete vidjeti ovdje.

CIK napominje da utvrđeni rezultati i preliminarna raspodjela mandata ne uzim au obzir član 10.1 stav (3) i člaa 11.1 stav (2) Izbornog zakona BiH. Drugim riječima, prema trenutnoj raspodjeli mandata nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat u Narodnoj skupštini Republike Srpske odnosno tri poslanika iz reda Srba u Predstavničkom domu Parlameta Federacije BiH. Konačna raspodjela mandata će uslijediti kada se rezultati potvrde.

CIK je danas saopćio i da u naredna tri dana teče rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, podsjećajući da Centralna izborna komisija BiH
naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda
Izbornog zakona BiH i da ta povreda utječe na dodjelu mandata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: