Objavljene snimke
22

Pogledajte kako su migranti kombijem probili granicu BiH i Hrvatske, policajka zamalo stradala

A. L.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske objavilo je nekoliko snimki s nadzornih kamera na graničnim prelazima na kojima se vidi kako krijumčari migranata probijaju kapije, rampe i čak ugrožavaju živote graničnih policajaca kako bi prešli iz BiH u Hrvatsku.
O ovim slučajevima je portal Klix.ba pisao prošle sedmice, a sada su objavljeni i snimci sa videonadzornih kamera.

Jedna od snimki nastala je u noćnim satima 3. februara kada je 19-godišnji državljanin BiH kombijem bez zaustavljanja, izbjegavajući graničnu kontrolu, na graničnom prelazu ušao u Hrvatsku.

Na graničnom prelazu je u tom trenutku bila i policajka koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policajci na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen.

Tokom policijskog postupanja svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Na drugom snimku od 5. februara se vidi da je krijumčar na graničnom prelazu između Hrvatske i BiH prošao kroz otvorenu ogradu, nakon čega se nije zaustavio, nego je projurio ispod rampe.

Deset dana kasnije je, pokazuje snimka koju je objavio MUP Hrvatske, kombi probio kapiju na istom graničnom prelazu.

MUP je objavio i kompilaciju snimki koje su snimljene dronom, a pokazuju kako policija pronalazi ilegalne migrante koji prelaze preko tzv. zelene granice. Nije jasno kada i gdje su snimke nastale.

Povodom novog ilegalnog i nasilnog prelaska granice od strane onih koji krijumčare migrante, za Klix.ba komentar je dao MUP Hrvatske. Opisali su kako je policajka zamalo stradala u pomenutom događaju od 3. februara.

"Krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, bez zaustavljanja, izbjegavajući graničnu kontrolu, na području Slunja. Tom prilikom je na graničnom prijelazu bila i policijska službenica koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen", rečeno je iz MUP-a Hrvatske.

Da se radi o nasilnim prelascima državne granice, također su potvrdili iz Granične policije BiH.

"Granična policija BiH je zabilježila i nekoliko pokušaja nasilnih prelazaka državne granice vozilom, prilikom pokušaja krijumčarenja migranata, na području u zoni odgovornosti Terenskog ureda Sjeverozapad-Bosanska Gradiška. Takve osobe su vrlo brzo identificirane i lišene slobode. Pripadnici Granične policije BiH kontinuirano rade na sprječavanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi te u saradnji sa susjednim zemljama provode mješovite patrole, razmjenjuju informacije i poduzimaju sve mjere i radnje s ciljem zaštite državne granice", poručili su iz Granične policije BiH.

O ovim incidentima obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, što su nam također i potvrdili.