|

Pogledajte kako se policija solidarisala s demonstrantima širom svijeta

Pogledajte kako se policija solidarisala s demonstrantima širom svijeta
3.611
Klix.ba
6.2.2014. u 22:59
55
komentara
3,6k

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Krajem prošle godine na Tajlandu su izbili građanski nemiri. Ljudi su izašli na ulice i tražili smjenu tadašnjeg premijerke Yingluck Shinawatre. Policija ih nije napala niti rastjera, već im se pridružila. Takvo nešto dešavalo se i na protestima u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu....
Nezadovoljni radnici i obespravljeni građani u demokratskim zemljama širom svijeta svoja prava, kada shvate da drugim načinima ne mogu uspjeti, potraže na ulicama. Nerijetko mirne demonstracije prerastaju u nerede, a policija je gotovo uvijek na strani države, bez obzira na to što su nerijetko i njihova prava ugrožena i što nisu dovoljno plaćeni za posao koji obavljaju.

Međutim, iako rijetko, ponekad se dešavaju i iznimke kada pripadnici policije odlože oružje, skinu kacige i pridruže se demonstrantima.

Takvo nešto desilo se u Torinu početkom decembra prošle godine. Naime, širom Italije građani su protestovali kako bi iskazali svoje neslaganje sa reformama Evropske unije.


No, za razliku od drugih italijanskih gradova, u Torinu se policija pridružila demonstrantima i solidarisala se s njima, pokazavši da je protiv elite koja je narod dovela na rub gladi.


Također, ista situacija se ponovila i na Tajlandu u decembru 2013. godine. Policija nije željela upotrijebiti silu protiv demonstranata, već su uklonili barijere, skinuli kacige, odložili štitove i oružje te se pridružili pobuni protiv premijerke Yingluck Shinawatre.


Primjeri kada policija ne koristi silu, ne tuče demonstrante i ne baca suzvac na njih već se solidariše zabilježeni su i tokom anti-kapitalističkih protesta u Njemačkoj i Velikoj Britaniji u maju 2012. godine. A to se dogodilo i u junu 2013. godine u Rio de Janeiru na protestima protiv političkog sistema i vladajuće strukture.


Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...