Snimak sa ročišta
151

Pogledajte kako se Dodik ponašao pred sudom: Navodno ne razumije optužnicu

N. V.
U Sudu Bosne i Hercegovine je danas održano prvo ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića s ciljem izjašnjavanja o krivici prema optužnici za neprovođenje odluka visokog predstavnika.

Dodik i Lukić su pokazali nepoštovanje prema sudu tako što nisu željeli ustati prilikom izjašnjavanja o krivici. Nakon što je upitan o krivici, Dodik je kazao da ju ne razumije što se u sudskoj praksi računa kao da se izjasnio da nije kriv.

"Ja prvo ne razumijem o čemu se ovdje radi, zašto sam ovdje. Ovo je politička odluka Tužilaštva BiH i Vas kao sudije da ovdje to razmatrate", rekao je Dodik nakon čega ga je sutkinja prekinula i nastavila sa suđenjem.

Osim toga, Dodik je zamjerio što mu je optužnica napisana na latinici iako je to jedan od službenih pisama u BiH.

Iz Suda BiH je dostavljen videosnimak sa ročišta u trajanju od nešto više od sedam minuta, no samo ročište je trajalo duže.

Na početku je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović proceduralno im predstavila koja su njihova prava i obaveze u procesu, na koji način se mogu izjasniti o krivici te šta će uslijediti nakon izjašnjavanja o krivici, u zavisnosti od toga kako se izjasne.

Dodikov advokat je tražio da se izjašnjavanje o optužnici kategorizuje kao da optuženi nisu razumjeli šta im se stavlja na teret, no to nije jedna od zakonski mogućih opcija u ovom trenutku, nego uoči početka glavnog pretresa. Dodikovo "nerazumijevanje" optužnice bi na ročištu o izjašnjenju krivice imalo pravnog smisla da nije imao advokata sa sobom, ali s obzirom na to da jeste, njegov odgovor je zabilježen kao tvrdnja da nije kriv.