Policajac agresivac
263

Pogledajte kako je Zoran Čegar napao novinarku: "Nemoj da ti grkljan iščupam"

Klix.ba
Zoran Čegar u Dubrovniku prijetio novinarki (Foto: CIN)
Zoran Čegar u Dubrovniku prijetio novinarki (Foto: CIN)
Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj, a nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrio da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje, on je napao novinarku i prijetio da će joj "iščupati grkljan".
Čegar je psovao i prijetio novinarima CIN-a ispred Općinskog suda u Dubrovniku. On se 26. oktobra 2022. pojavio na prvom ročištu jer ga je Općinsko državno odvjetništvo optužilo za prevaru Darka Markovića, vlasnika "Prožure", agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa otoka Mljeta, za 20.000 eura, piše CIN.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeno plovilo koje je u vlasništvu preduzeća. Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u Bosni i Hercegovini (BiH) iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru. Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju sa ovim poslom.

Marković mu je povjerovao i uz punomoć predao na raspolaganje plovilo i automobil koje je Čegar preprodao. Umjesto da plati 20.000 eura, od Markovića je zatražio da kupi još jedno plovilo od 40.000 eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučeno auto i plovilo.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Ovo je samo nastavak priče koju je objavio CIN pod naslovom "Dvostruki život policajca Čegara".

"Tokom službe prethodnih dvadesetak godina stekao je nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i: brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri to žargonski nazivaju “trange-frange” poslovima.

Godinama je imovinu (pre)prodavao ili mijenjao, a danas je vlasnik: luksuzne vile i višespratne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu te golemih zemljišnih posjeda sa nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni. Dio nekretnina nije uknjižio jer su izgrađene bez građevinskih dozvola.

No, umjesto ustaljenih koraka ovaj policijski funkcioner nije zazirao od neuobičajenih i nelegalnih poteza pri kupoprodaji nekretnina", navodi se, između ostalog, u tekstu.

Čegar je, podsjetit ćemo, u januaru ove godine u društvu svojih kolega pretukao mladića na parkingu u Sarajevu. Iako je prekoračio policijske ovlasti, Čegar je nastavio obavljati svoj posao u FUP-u.