Predao akreditive
36

Pogledajte kako je novi bh. ambasador dočekan u Švedskoj, u pitanju je stoljetna tradicija

A. L.
Novi ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj Bojan Šošić predao je jučer akreditivna pisma i zvanično preuzeo tu funkciju.

Međunarodna praksa je da se novom ambasadoru u nekoj zemlji pruži prilika da se sastane sa šefom države, a takve eremonije izgledaju drugačije u svim zemljama.

Kada je u pitanju Švedska, ta država se svake godine pobrine da novi ambasadori budu dočekani na poseban način. Ništa drugačije nije bilo ni ove godine kada su istog dana, osim Šošića, akreditive predala još tri ambasadora - Bostwane, Kolumbije i Dominikanske Republike.

Prijem stranih izaslanika u Švedskoj prati staru ceremoniju i prilično je jedinstven u svijetu sa svojom stoljetnom tradicijom.

Ceremonija je održana u kraljevskoj palati u Stockholmu gdje su novi ambasadori imali priliku da razgovaraju sa švedskim kraljem Carlom XVI Gustafom.

Ambasador Šošić je naglasio potencijal brojne i izuzetno dobro integrisane bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Švedskoj za obnavljanje i produbljivanje privrednih i kulturnih veza između dvije zemlje te činjenicu postojanja značajnih relacija na tom planu koje su postojale i prije rata u Bosni i Hercegovini.

Kralj je u razgovoru s ambasadorom izrazio interesovanje za oporavak bosanskohercegovačkog društva u poslijeratnom periodu, prisjetivši se i vlastite posjete našoj zemlji kada se Bosna i Hercegovina još nosila s izazovom neočišćenih minskih polja i neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U ostatku razgovora dotaknute su teme globalnih političkih kretanja i sigurnosnih izazova te općenito štete koju civilizaciji nanose ratovi kroz nemjerljive ljudske žrtve i razaranje kulturne baštine. Kralj se osvrnuo i na moderne izazove u oblasti zaštite ljudskih prava te pozdravio činjenicu da je ambasador Šošić u svom dosadašnjem profesionalnom angažmanu ostvarivao saradnju u tom domenu upravo i sa švedskim organizacijama.

Naročito je istakao proces ulaska Kraljevine Švedske u NATO i izrazio uvjerenje da će uskoro biti prilike da se o toj tematici još razgovara.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Stockholmu nerezidentno pokriva Finsku i Estoniju.