Simulacija hitnosti
167

Pogledajte kako je izgledala vježba u krugu Američke ambasade u Sarajevu

D. Be.
Američka ambasada u Sarajevu danas je sa bh. partnerima realizovala pokaznu vježbu u slučaju hitne situacije s ciljem demonstracije obučenosti, iskoordiniranosti i sposobnosti tih službi.

Vježba je uključivala simulaciju koja se bavi odgovorom na kompleksnu hitnu situaciju tokom većeg događaja u kompleksu ambasade, kada osoblje zaduženo za hitne intervencije treba raditi zajedno kako bi osigurali dobrobit i zaštitu svih aktera.

Ova vježba pokazala je kapacitet odgovora institucija koje, u hitnim situacijama, pružaju podršku građanima Bosne i Hercegovine i ambasadi.

"Operation Alliance Strike je kulminacija intenzivne obuke i planiranja od strane ambasade SAD-a i naših sigurnosnih partnera u BiH. Zajednička obuka i vježbe, poput ove, vitalni su element u izgradnji sigurne i prosperitetne zajednice", saopćili su iz ambasade.

U vježbu su bili uključeni policijski službenici DKPT-a, SIPA-e, FMUP-a i policije Kantona Sarajeva, uz učešće osoblja Ambasade SAD.

Tokom vježbe korištena su zvučna i druga podražajna sredstva u cilju simuliranja realne situacije, a ovakva vrsta vježbe se rutinski izvodi u svim misijama SAD-a širom svijeta.