BiH
1.5k

Pogledajte kako izgledaju ulice Sarajeva nakon jučerašnjih protesta

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu su jučer održani najžešći i najbrutalniji protesti u poslijeratnoj BiH. Nešto što je najavljeno kao iskazivanje nezadovoljstva građana zbog teške situacije u zemlji preraslo je u rušilački pohod huligana koji su palili, lomili, pljačkali...Jutro poslije dijelovi grada oko zgrada Predsjedništva BiH i Vlade KS izgledaju kao i ratnih godina.

U Sarajevu su jučer zapaljene zgrade Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar, zgrada Predsjedništva u kojoj se nalazi Arhiv BiH i u kojem su izgorjele zbirke od neprocjenjive vrijednosti, više automobila, tramvajsko stajalište na Skenderiji je u potpunosti spaljeno, dok je ono preko puta zgrade Predsjedništva demolirano.

Rulja je rušila i lomila trafike, panoe, izloge, betonske saksije na ulicama, semafore...demolirali su kancelarije u uništavali dokumentaciju.

Tužno je bilo jutros šetati ulicama glavnog grada. Vatrogasci su na terenu bili cijelu noć, a i jutros su oko zgrade KS i Predsjedništva BiH. Oni i radnici gradske čistoće rade na saniranju posljedica jučerašnjih protesta.

Tek pokoji prolaznik zastane i u nevjerici gleda spaljenu zgradu Vlade KS.

"Podržavam građanske demonstracije, ali ovo jučer nisu bili naši sugrađani na ulicama, već divljaci. Ko normalan može spaliti nacionalni spomenik ili Arhiv koji čuva našu historiju?! Nadam se da će ti ljudi biti procesuirani i odgovarati za svoja nedjela", rekao nam je Mustafa Stroil kojeg smo zatekli ispred zgrade Vlade KS.

U narednim danima će se raditi procjena materijalne štete. Niko se još uvijek ne usuđuje predviđati cifru, ali je sasvim sigurno da je ogromna.