Alarmantna situacija
105

Pogledajte kako izgleda ulica u Bihaću koja je najpogođenija migrantskom krizom

M. A.
Stanovnici Bosanske krajine već neko vrijeme apeluju da se migranti izmjeste iz ovog dijela države i da se ravnomjerno rasporede po cijeloj teritoriji BiH. Reporteri Klix.ba donose vam priču i inserte iz Jablanske ulice u Bihaću, kroz koju dnevno prodefiluje nekoliko hiljada migranata.

Čak su i predstavnici mjesnih zajednica iz Bihaća i Cazina danas organizirali sastanak s Vladom Unsko-sanskog kantona na kojem se vijećalo upravo o ovom problemu.

Među prisutnim na ovom sastanku su bili i premijer USK Mustafa Ružnić, ministar za pitanja boraca i RVI-ja Ermin Zulić, komesar Mujo Koričić te predstavnici radnih grupa i građani.

Jedna od najpogođenijih lokacija kada je riječ o migrantskoj krizi svakako je Jablanska ulica u centru Bihaća kroz koju dnevno prodefilira i po nekoliko hiljada migranata.

Fadil Dizdarević, koordinator deset mjesnih zajednica na području Grada Bihaća, rekao je reporteru portala Klix.ba da živi upravo u ovoj ulici, mjestu gdje je smješten prihvatni centar za migrante i gdje je najveća cirkulacija migranata u toku dana.

"Jedan od većih problema jeste taj što se u i oko centra Bira nalazi veliki broj migranata, ali se barata cifrom s oko 5.000. Tu svakodnevno dolazi do većeg narušavanja javnog reda i mira, do činjenja krivičnih djela, pa čak i ubistava. Ovdje na glavnoj cesti su nedavno pokušana i dva ubistva, a epilog su dva zbodena migranta s teškim tjelesnim povredama", kazao je Dizdarević.

On napominje kako je stanovnicima mjesnih zajednica kojima koordinira "dokusurilo" te žele da se migranti što prije izmjeste kako bi povratili svoj mir.

"Iznijeli smo svoje probleme i zahtjeve te smo operativnoj grupi kazali da ćemo po svaku cijenu zaustaviti novo potpisivanje ugovora za smještaj migranata u Biri. Isto tako, talgo voz će morati prestati s prevoženjem migranata za Bihaće. Stanovništvo će se na kraju morati samoorganizirati. Mi smo danas imali sastanak s Vladom USK-a kako bismo pokušali izbjeći anarhiju, ali ako budemo prisiljeni na to upotrijebit ćemo i represivne mjere", naveo je Dizdarević.