Klix.ba u Mrkonjić Gradu
5

Pogledajte kako izgleda "rodno mjesto" Bosne i Hercegovine

Piše: Almir Panjeta
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Sala u kojoj je "rođena" BiH (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Kuća u kojoj je održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBIH) i koja bi se s pravom mogla nazvati "rodna kuća" današnje Bosne i Hercegovine u stanju je u kakvom je i sama država koja je u njoj rođena 25. novembra 1943. godine - lošem!

Vrata i prozori su zapečaćeni, a samo "ilegalno" možete proviriti kroz razbijeni prozor zaštićen rešetkama i vidjeti djelić istorije svoje zemlje: Opustošenu salu s nekoliko drvenih stolica na bini ispod koje stoje parole "Živjeli naši veliki saveznici - Sovjetski savez, Engleska i Amerika" i skoro uništen natpis "Vojska i partizanski odredi Jugoslavije!".

Kroz prozor se može vidjeti i uništena slika partizana, i to je jedino što vas može asocirati na to da je u ovom gradu rođena BiH "nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska" i koja je trebala da bude "zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata".

I ne samo to, skoro da nema ničega što vas može podsjetiti da ste u BiH uopšte. I nije to uopšte sramota Mrkonjić Grada, sramota je to svih koji mogu a nisu prstom maknuli da se obnovi i od zaborava spasi "rodna kuća" BiH. Sramota je to svih nas i normalan čovjek ne može a da se ne postidi kad vidi kako izgleda sala u kojoj su udareni temelji BiH na dan koji se danas obilježava kao Dan državnosti.

Potpisnik ovih redova radio je za magazin "Start" reportažu o Mrkonjić Gradu prije skoro deset godina, i grad "na prvu" danas izgleda mnogo bolje i uređenije nego tad. Zgrada opštine "šljašti", tu je i lijepo uređen park s fontanom, a prostorom ispred nekadašnjeg Doma ZAVNOBIH-a dominira spomenik "Poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata 1991.-1995.". U parku ispred Opštine spomenik je Petru I Karađorđeviću koji je pod imenom Petar Mrkonjić učestvovao u Hercegovačkom ustanku u BiH. Grad je po njemu dobio ime sredinom dvasesetih godina prošlog vijeka.

Poželite li kao turista razgledati grad i prošetati, budite spremni da vas policija zaustavi i legitimiše, kako su nam pojasnili "iz predostrožnosti". Traže ličnu kartu i pitaju zbog čega smo tu, jer očito nisu naviknuti na posjetitelje.

"Vidim ja s 300 metara da ti nisi odavde. Moje je da te legitimišem, pa ti ako si došao nešto loše uraditi, sad ćeš dobro razmisliti. Ima dosta kriminala po gradu, krade se, ima provala...", pojašnjava nam policajac razloge zaustavljanja. Iako smo ga zamolili da kolegama javi da sumnjiva lica u gradu nisu tu s lošim namjerama, 300 metara dalje zaustavlja nas drugi policajac:

"Dobar dan, ličnu kartu na pregled...", govori nam, na šta mu odgovaramo da smo već legitimisani i da provjeri sa svojim kolegama, uzima "toki-voki", klima glavom i govori nam da možemo ići. Namjeru da ostanemo na piću ili ručku u ovom gradu prvo legitimisanje nam nije ubilo, ali drugo jeste, pa krećemo lagano prema Jajcu...