Bedem sigurnosti
331

Pogledajte kako izgleda državni zatvor u Istočnom Sarajevu, odredište za osuđenike

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Istočnom Sarajevu danas je održana konferencija za medije Ministarstva pravde BiH i Suda BiH o aktivnostima na izgradnji i opremanju prvog državnog zatvora u našoj zemlji.

Zatvor koji je izgrađen ima deset objekata, od čega se četiri objekta odnose na smještajne kapacitete. Ostalih šest objekata se odnosi na pomoćne objekte, dok je jedan od njih bolnica.

"Radovi su trebali biti završeni u sedmom mjesecu prošle godine, ali jedan od podizvođača je imao spor s izvođačem pa smo imali zastoj od 135 dana", rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

U međuvremenu, dosadašnji pritvorski policajci, njih 31, prolaze obuku za zatvorske policajce te će preuzeti dužnost u Istočnom Sarajevu kada zatvor bude stavljen u funkciju.

"Oni moraju poznavati svaki kutak ovog zatvora. Najveću podršku imamo od kolega iz susjedstva Hrvatske i Srbije", rekao je Grubeša.

Zatvor ima 350 mjesta, 300 zatvorenika i 50 pritvorenika. Ćelije imaju po 12 kvadrata.

"Ovo je projekt nemjerljivog značaja za BiH. Prije svega za Sud BiH", rekao je Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH.

Debevec je dodao da se radi o cjelovitom rješenju za pritvorenike i zatvorenike Suda BiH.

"Radi se o modernom, skupom objektu koji će ispunjavati uslove za dostojno izdržavanje kazne", rekao je Predsjednik Suda.

"Mislim da ćemo biti u mogućnosti da smanjimo troškove s obzirom na to da se radi o objektu koji se nalazi blizu Suda BiH", rekao je Debevec.

Izgradnja zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, a donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a vlada Sjedinjenih Američkih Država osigurala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.