Mještani nezadovoljni
89

Pogledajte kako izgleda deponija kod Mostara: Smeće leti na sve strane

S.H.P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Za mnoge građane Mostara, JP Deponija d.o.o. na lokalitetu Uborak predstavlja ekološku bombu koja šteti njihovom zdravlju. Mostarci već mjesecima upozoravaju na potrebu zatvaranja ove deponije koja radi ilegalno.
Iako je dozvolom iz 2014. godine propisano da na ovoj Deponiji može biti odlagan samo kruti komunalni otpad, ova deponija već mjesecima odlaže i druge vrste smeća.

Usljed bure koja je u zimskom periodu u Mostaru neumoljiva može se vidjeti kako iz ove Deponije lete plastične vrećice i prašina i to prema naselju u kojem se nalaze ambulante i škole.

Iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" objavili su danas na svom Facebook profilu video snimak kako izgleda odlaganje otpada na ilegalnoj deponiji JP Deponija d.o.o. Mostar.


Građani Mostara smatraju da je ovo najprimitivniji način odlaganja otpada, te da je ova deponija sistematsko trovanje i ubijanje ljudi koji žive u blizini deponije.

Podsjećamo, Mostar godinama ima problem s pojavom divljih deponija i odlaganjem otpada, a deponija Uborak bez dozvole radi mjesecima. Zbog toga građani već nekoliko mjeseci protestuju i traže novu lokaciju za odlaganje otpada.