Savremeni objekt
297

Pogledajte kako će izgledati prvi bh. krematorij koji se gradi na Vlakovu

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na groblju Vlakovo u Sarajevu počeli su radovi na izgradnji prvog krematorija u BiH. Uvidom u skice zaključuje se da je riječ o modernom objektu koji će, osim prostora za kremiranje, sadržavati prostoriju za opraštanje od umrlog, prostoriju za porodice, recepciju, ljekarske sobe, različite salone i radionice.

U krematoriju, čiji je arhitekt Hasan Ćemalović, će se nalaziti oprema koja zadovoljava najnovije standarde. Gradnja će se vršiti u dvije faze, a vrijednost ovog projekta iznosi 2,5 miliona KM.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Trenutno se radi na iskolčavanju terena i izradi armiranobetonske konstrukcije, a potom će se graditi objekt i ugraditi peć. U drugoj fazi se grade prateći objekti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Također, bit će nadograđena postojeća kapela i proširen parking prostor. Izgradnja ovog projekta značit će mnogo građanima koji su do sada izdvajali veće sume novca kako bi tijela svojih preminulih kremirali van BiH. Osim prihvatljivije cijene, krematorij će imati i višestruki značaj jer će se u njemu moći uništavati patohistološki otpad.