Predstavljeno rješenje
50

Pogledajte kako će izgledati parter Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru nakon obnove

G. Š.
Foto: Facebook
Konačno je riješena misterija kako će izgledati parter Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, nakon što se završi obnova nekada najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu i jednog od simbola Mostara.
Idejno rješenje uređenja partera poznatog mostarskog hrama koji se izdigao iznad Mostara i treba završetkom konačne obnove zablistati u punom sjaju je objavljeno na službenoj stranici Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, a kako je navedeno u nedjelju je predstavljeno na donatorskom ručku koji je u mostarskom hotelu Mepas okupio brojne visoke dužnosnike i zvaničnike.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao kako će vlasti RS-a i on kako predsjednik tog entiteta osigurati najmanje tri miliona eura za završetak Saborne crkve u Mostaru te da vjeruje kako bi to moglo biti dovoljno da se navedeni posao završi do kraja.

Predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić je naglasio kako će Vlada iz budžeta za obnovu Crkve svete Trojice u Mostaru osigurati 50.000 maraka, navodeći kako je taj budžet naslijeđen od prošlog saziva Vlade FBiH, te da će se u sljedećoj godini u budžetu predvidi sredstva kojima će podržati izgradnju, da se konačno završi taj konkretan posao.

Srpski patrijarh Porfirije je tom prilikom istaknuo je da je duhovno osnažen, osvježen i utješen, te da će takav otići iz Mostara zbog konstatacije da grad živi punim plućima i da se obnavljanjem porušenih bogomolja pokazuje svijest, da čovjek nije samo materijalno i biološko biće, nego i duhovno.

Izrazio je zadovoljstvo velikim brojem gostiju i podrškom da se nekad najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu obnovi i da ponovno zablista u punom sjaju, a posebno je radostan, kako je kazao, da su u njezinu obnovu ulagali građani i drugih vjera i nacija, što je pokazatelj napretka za izgradnju trajnog mira i suživota.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola najvećeg grada na Neretvi, a do temelja je porušena tokom ratnih zbivanja 1992. godine.

Obnova hrama je počela 2010. godine, ali je još ostalo mnogo posla da bi zablistala u punom sjaju, jer iako se ponovno izdigla iznad grada i svojim izgledom savršeno bogati gradsku vizuru, predstoji još mnogi radova u unutrašnjosti da bi hram bio u punoj funkciji.