Uskoro otvorenje
2.1k

Pogledajte kako će izgledati Odjel pedijatrije u Općoj bolnici u Sarajevu

Piše: E. Lj.
Foto: M. O./Klix.ba
Odjel pedijatrije Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu (Foto: M. O./Klix.ba)
Odjel pedijatrije Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu uskoro će biti otvoren. Građevinski radovi i preuređenje prostora su završeni, u toku je nabavka opreme, a zbog prijema neophodnog kadra građani će na otvorenje morati čekati još nekoliko mjeseci.

"Čovjek uvijek želi da to bude što prije, međutim građevinski radovi nisu bili završeni u dogovorenom roku, a onda su uslijedili i određeni administrativni problemi. U četvrtak idemo na Vladu KS i napokon ćemo to riješiti. Imali smo sreću da Skupština KS prepozna važnost sekundarnog nivoa pedijatrije u Sarajevu i osigura sredstava pa smo paralelno nabavljali opremu. Ostaje nam samo da raspišemo konkurs jer nam fali i pedijatara i pedijatrijskih sestara", rekao je Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Pedijatrijski odjel prostirat će se na 740 m2, a na konkursu koji će uskoro biti objavljen bit će primljeno osam pedijatara i 12 pedijatrijskih sestara - tehničara.

"Po pravilu, konkurs traje mjesec, ali ako se neko bude žalio, on se može razvući na tri mjeseca. Mi konkurs nismo mogli raspisati dok nismo dobili odobrenje Vlade KS i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Ja sam želio da otvorenje bude u aprilu, ali mnogo stvari morate obaviti i sada nažalost nisam siguran da će biti otvoreno i u maju", rekao je.

Dodao je kako su napravili savremeni odjel koji će imati 15 terapeutskih kreveta i dnevnu bolnicu u kojoj će se obavljati najveći dio zdravstvenih aktivnosti. Rad ovog odjela bit će baziran na dnevnoj bolnici, a osim toga u sklopu odjela će se nalaziti pedijatrijska ambulanta i savjetovalište.

"Ovaj odjel predstavlja sekundarni nivo zaštite. Time ćemo rasteretiti primarni nivo koji će imati gdje poslati djecu na opservaciju, ali i tercijarni nivo, jer na KCUS-u leže sva djeca. KCUS je zaista preopterećen, primarna zdravstvena zaštita još više. Mi ovim nećemo riješiti sve probleme pedijatrije u KS, ali ćemo preuzeti dio pacijenata i ako ništa drugo napravit ćemo balans", rekao je Kravić.

Odjel pedijatrije Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" oslikat će Semra Zaimović, Šejla Manjgafić i Amna Delić, studentice Akademije likovnih umjetnosti.

Osim Odjela pedijatrije, u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uskoro će biti otvoreno i rekonstruisano postojeće porodilište u sklopu kojeg će se nalaziti i operaciona sala.