Visok nivo zagađenja
143

Pogledajte "izranjanje" ispod poklopca smoga u Sarajevu i kristalno čisto nebo iznad

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevo je već danima na samom vrhu, međutim, ne baš tako slavne liste, a dok se glavni grad Bosne i Hercegovine doslovce guši u štetnim česticama, iznad poklopca smoga je čisto nebo i sunce.

Ovog jutra je indeks kvalitete zraka 212 i smatra se vrlo nezdravim. Koncentracija PM2,5 u Sarajevu jutros u šest sati je 31,4 puta veća nego što to preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Shodno "prekrivačem" koji se ovih dana nadvio nad Sarajevo, uzrokujući time guste magle, fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je kako izgleda "izranjanje" do sunca iz bijelog pokrivača.

Snimak koji prikazuje današnje stanje vazduha u Sarajevu prati let drona od sivila u gradu kroz gustu maglu do izlaska iznad kotline i izuzetnim, prizorima izlaska sunca.

Smog i magla su standardna pojava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom hladnijih jesenjih i zimskih dana, kao i zagađenje vazduha.

Visoki nivoi tih zagađivača mogu uzrokovati respiratorne probleme, kardiovaskularne bolesti i druge zdravstvene komplikacije.

Važno je napomenuti da meteorolozi ni narednih dana ne najavljuju značajne promjene vremenskih prilika, odnosno bez vjetrova koji bi rastjerali maglu i pročistili zraka.

Stoga, čuvajte sebe i svoje zdravlje, a slobodno vrijeme iskoristite za odlazak na obližnje planine.