{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte integralni tekst Prijedloga zakona o radu koji je danas usvojila Vlada FBiH

23.7.2015. u 16:26
85
139
Pogledajte integralni tekst Prijedloga zakona o radu koji je danas usvojila Vlada FBiH
85
Pogledajte integralni tekst Prijedloga zakona o radu koji je danas usvojila Vlada FBiH
Na današnjoj sjednici u Mostaru Vlada FBiH je usvojila Prijedlog zakona o radu. Iz Saveza samostalnih sindikata tvrde da uopće nisu dobili tekst zakona prije današnje sjednice, a nadležni su odmah nakon okončanja sjednice odlučili objaviti integralni tekst Prijedloga zakona o radu.
Integralni tekst Prijedloga zakona o radu možete pročitati na ovom linku.

Kako je danas saopćeno iz Vlade FBiH u skladu sa obavezama preuzetim nizom domaćih i međunarodnih dokumenata predložena su normativna rješenja koja imaju za cilj bolju prevenciju i zaštitu od svakog oblika diskriminacije svih zaposlenih lica, kao i lica koja traže zaposlenje i usklađivanje sa zakonima o zabrani diskriminacije u BiH i ravnopravnosti spolova u BiH.

Osnovnim odredbama definirani su pojam radnika i poslodavca, određen ugovor o radu kao pravni osnov za zasnivanje radnog odnosa, utvrđena prava na slobodno organiziranje sindikata i formiranja udruženja poslodavaca i propisano osiguravanje uvjeta za njihovo djelovanje, utvrđena osnovna prava radnika i sloboda ugovaranja povoljnijih uvjeta od uvjeta utvrđenih Zakonom, te primjena najpovoljnijeg prava za radnika. Utvrđena je zabrana direktne i indirektne diskriminacije u odnosu na uvjete zapošljavanja, uvjete rada i prava iz radnog odnosa, obrazovanje i usavršavanje i otkazivanje ugovora o radu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: