Klix.ba u Zapadnoj Hercegovini
0

Pogledajte fotoraport iz Posušja

Piše: A. Panjeta
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Za razliku od većeg dijela Bosne gdje je tokom dana bilo oblačno sa kišom i pljuskovima, u Zapadnoj Hercegovini preovladavalo je sunčano i toplo vrijeme. Da ugođaj ne bude potpun pobrinuo se jak vjetar koji nas ipak nije omeo u šetnji ovim hercegovačkim gradom odakle vam donosimo kratki fotoraport.

Iako je kao i u većem dijelu BiH nezaposlenost i u Posušju uzela maha, ipak je veliki broj onih koji su zaposleni u nekoj od brojnih kompanija u gradu i okolici, pa su u radno vrijeme kafići i ulice grada poluprazni, mogu se vidjeti uglavnom djeca koja idu ili se vraćaju iz škole, ili penzioneri.

Nešto viši standard od bh. gradova slične veličine može se vidjeti i po cijenama u kafićima pa tako obična espresso kafa košta 1,5 KM kao i u Sarajevu ili Mostaru. Kafića ne nedostaje, a imaju i solidno uređen Rock Caffe.

Grad je prilično čist, a mogu se vidjeti i kontejneri za odvojeno prikupljanje papira. Posušje je po starosnoj strukturi i jedan od gradova sa najmlađim stanovništvom u BiH a Osnovna škola "Ivana Mažuraniča" broji nevjerovatnih 1.700 učenika.

Nogometni klub Posušje, nekada član Premijer lige BiH danas je pred ispadanjem iz Druge lige Jug, a njihov stadion na Mokrom Docu zapušten je i na njemu se nekada mogu vidjeti i ovce.