Bh. astronomija
1.4k

Pogledajte fascinantni ubrzani videosnimak smoga i magle u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Astronomska grupa Sarajevo napravila je zanimljiv ubrzani videosnimak na kojem se može vidjeti kako su glavni grad naše zemlje proteklih dana prekrili magla i smog. Zanimljiv prirodni fenomen snimljen iznad grada zaista izgleda fascinantno.

Kako pojašnjavaju ljubitelji astronomije iz ove neformalne grupe, prilikom snimanja Sarajeva uočili su fluidno pulsiranje magle i smoga koje podsjeća na "udare mora o stijene".

Sarajevska magla i smog from Catovic on Vimeo.

"Vrlo je zanimljivo posmatrati i snimati poznatu sarajevsku maglu i smog koji guše i truju naš grad zimi. Nevjerovatne su boje koje sarajevska svjetla daju magli, a potječu od jako osvijetljenih objekata ili tornjeva u gradu, ali i puteva i stambenih jedinica", kažu iz Astronomske grupe Sarajevo.

Bh. amateri astronomi primijetili su i udare magle s istočne strane u kratkim naletima, a zatim i rasterećenje duž sarajevske kotline.

"Tačno se vidi kako postoji začepljenje protoka fluida, lokalno nagomilavanje magle, a onda kratkotrajno spuštanje, oticanje i pulsiranje. U pozadini, na noćnom nebu, može se vidjeti i prividno kretanje zvijezda", opisuju iz Astronomske grupe Sarajevo.

Sarajevski amateri astronomi preporučuju svim ljubiteljima ovakvih prirodnih fenomena da bar jednom tokom decembra posmatraju Sarajevo s nekog uzvišenja. S obzirom na to da se skoro ništa ne radi po pitanju smanjenja magle i smoga u glavnom gradu, ovakve prizore ćemo još dugo gledati.