BiH
8

Promo / Pogledajte dokumentarni film "Zločini iz mržnje"

Asocijacija za demokratske inicijative iz Sarajeva, od 2013.godine implementira projekat "Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje", podržan od strane međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders.

Cilj projekta je povećati nivo informisanosti i svijesti građana u BiH o uzrocima i posljedicama zločina iz mržnje u njihovim zajednicama, te o mjerama koje je neophodno poduzeti kako bi se smanjio broj zločina iz mržnje i govora mržnje. Povećanje nivoa svijesti javnosti o razumijevanju važnosti efikasnog procesuiranja krivičnih djela i izricanja kazni za zločine počinjene iz mržnje je jedna od glavnih projektnih aktivnosti koje mi impementiramo.

Aktivnosti projekta u 2017. godini obuhvatale su treninge, info sesije, okrugle stolove, monitoring pravosudnih procesa koji se vode o slučajevima zločina počinjenih iz mržnje i govora mržnje, kao i mapiranje istih. Također, u okviru projekta, izrađen je i kratki dokumentarni film sa ciljem da pruži informacije o specifičnostima zločina iz mržnje, uzrocima nastanka, kao i o načinu adekvatnog djelovanja kada se incident desi.