BiH
1

Pogledajte dokumentarac o Irmi Subašić: Vječno sjećanje na tuzlansku heroinu

Piše: A. K.
Tuzlanka Irma Subašić nakon dugogodišnje borbe s opakom bolešću preminula je prije godinu dana. Kao vječno sjećanje na ovu tuzlansku heroinu, Irmini prijatelji odlučili su napraviti dokumentarni film koji je nakon prošlogodišnje premijere sada dostupan i široj javnosti putem YouTubea.

Idejni tvorci dokumentarca su Irmini prijatelji koji su joj, skupa s brojnim građanima BiH, pružali nesebičnu podršku u vrijeme petogodišnje borbe s teškom bolešću.

Snimanja i montaže ovog dokumentarca pod nazivom "Irma" prihvatili su se mladi Tuzlaci Ermin Kukić i Edim Turčinović koji su posjetili Srednju medicinsku školu u Tuzli, koju je Irma i pohađala, gdje su se u školskim klupama njeni prijatelji i profesori prisjećali trenutaka po kojima će je zauvijek pamtiti.

Kroz 43-minutno ostvarenje Irma je prikazana kao vrijedna i borbena osoba, puna života i spremnosti da pomogne bilo kome.

Podsjetimo, Irma je bolovala od rijetke vrste zloćudnog karcinoma ženskih reproduktivnih organa. I pored operativnih zahvata te brojnih ciklusa hemoterapija, karcinom se proširio na bubrege i jetru.

Kako bi se prikupila novčana sredstva za njeno izlječenje organizovane su brojne humanitarne akcije, međutim, ova mlada Tuzlanka 25. februara prošle godine u klinici u Beču je izgubila bitku za život.