BiH
608

Pogledajte budući izgled Pozorišnog trga Susan Sontag u srcu Sarajeva

Piše: A. B.
U narednom periodu Pozorišni trg Susan Sontag u srcu Sarajeva poprimit će novi izgled. Stepenište na glavnom ulazu u Narodno pozorište bit će popločano kamenom hreša, a dio sadržaja su i nova rasvjetna tijela, klupe, oglasni panoi te hortikulturno uređene zelene površine na trgu.

Za uređenje Pozorišnog trga je pribavljena sva projektna dokumentacija, odnosno neophodne saglasnosti i odobrenja. Završen je idejni projekt koji je uradila projektantska kuća Idea d.o.o., a Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine dao je potrebnu saglasnost.

Idejni projekt je rađen prema skici čuvenog arhitekte i urbaniste profesora Juraja Najdharta, a podrazumijeva popločavanje granitnim pločama cijelog trga i trotoara iz ulica Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića. U sklopu ovog projekta planirano je i djelimično proširenje ulice Branilaca Sarajeva prema trgu gdje će biti formirano ostrvo.

Rekonstrukcija Pozorišnog trga je od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu i njene građane.

Iz Narodnog pozorišta Sarajevo su istakli da je trg Susan Sontag srce grada Sarajeva te da će njegovo uređenje obradovati ne samo one koji posjećuju Narodno pozorište, nego i sve građane.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, na čijoj teritoriji se nalazi Pozorišni trg, kazao je da su uslovljeni pričekati usvajanje budžeta, nakon čega se može krenuti u proceduru raspisivanja tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

Tender će biti raspisan u martu, odnosno nakon usvajanja budžeta centralne sarajevske općine.