{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogled na Vijećnicu prekrivenu tamom noći

2.10.2012. u 22:21
16
118
Pogled na Vijećnicu prekrivenu tamom noći
16
Sarajevska Vijećnica, simbol grada koji je ruka zlotvora htjela uništiti i pretvoriti u pepeo, ponovo sija svojim starim očaravajućim izgledom. Izdiže se pored Šeher - Ćehajine ćuprije, ogleda u Miljacki i prkosi svima koji su namjeravali uništiti duh multietničke države i njenog glavnog grada.
Prelijepe boje na njoj okupane suncem proteklih dana mamile su poglede prolaznika. Blještava svjetla na njoj mame noću. Teško se odlučiti je li ljepša okupana suncem ili prekrivena mrakom.

"Ova crna ptica, zapravo je nagorjeli list, jedan list iz velike knjige u kojoj su zabilježeni ponos i mizerija, usponi i sunovrati, slave i tuge Bosne i Sarajeva. Ta je knjiga čuvana kako i valja, u Narodnoj biblioteci BiH, u nekadašnjoj gradskoj Vijećnici... Suština priče o biblioteci jest u njenoj dragocjenosti i nezamjenjivosti, isto toliko koliko i u monstruoznom porivu onih koji su iz teških oruđa pucali u knjige", napisao je jednom književnik Valerijan Žujo.

"Crna ptica" je ponovo raskošna šarena ljepotica koja u tami noći oduzima dah posmatraču koji je gleda s Trebevića, sa istog onog mjesta odakle su je gađali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: