Quo vadis?
82

Pogled iz Zagreba: Dodik pobjednik pregovora u Neumu, sva odgovornost na Izetbegoviću i Čoviću

R. D.
Hotel Marea u Neumu u kojem su održani pregovori (Foto: E. M./Klix.ba)
Hotel Marea u Neumu u kojem su održani pregovori (Foto: E. M./Klix.ba)
Quo vadis, Dragane i Bakire, pita se komentator Jutarnjeg lista iz Zagreba Vlado Vurušić. On se pita i ide li BiH u propast nakon što su, barem zasad, pregovori o izmjenama Izbornog zakon doživjeli fijasko i samo još jednom dokazali samoživost tamošnjih vođa i voždova.

"Iako su pregovarale dvije etničke sastavnice Federacije, najzadovoljniji tim poraznim ishodom može biti onaj treći, kojeg nije bilo - Milorad Dodik, a kojeg je, kako su svjedočile TV kamere, usred njegove konferencije za novinare nazvao šef HDZ-a BiH Dragan Čović da mu saopći 'radosnu vijest' da su 'izborni' pregovori kolabirali, a da mu on dolazi na sjednicu Skupštine RS-a", navodi on.

Pregovori će se moguće nastaviti u Sarajevu ovih dana, ali Dodik u svakom slučaju trlja ruke, jer BiH ide u neželjenom pravcu, odnosno kamo on želi - u destrukciju.

"Dodik likuje jer kaže da Bošnjaci žele prevariti Hrvate i odjednom izražava brigu za one koje, kako smo svjedočili u nedavnom govoru u Banjoj Luci, i ne naziva drugačije nego ustašama i nasljednicima NDH. Čović bi trebao popustiti, ali i Izetbegović bi morao shvatiti da, kad je već na djelu etnodemokracija, svako sebi treba birati predstavnike, jer samo je jedan uvjet - da Čović bude predstavnik Hrvata u Predsjedništvu, pa kako god Hrvatima s njim bilo, a i državi BiH. S druge strane, već se najavljuje da bi Hrvati mogli bojkotvati, to je svačije pravo ili blokirati izbore najavljene za oktobar, što je već prilično alarmantno, jer bi Dodiku, koji razbija BiH, to samo bio dodatni poticaj i hod po rubu pameti", piše Jutarnji list.

Jutarnji piše i kako je Čović rekao da nema formalnih uvjeta za provedbu izbora, iako mu je iz izborne komisije odmah uzvraćeno da "nema ustavnih ni zakonskih smetnji" da se izbori održe. Čović očito ide prilično rizično, a valjda mu je jasno da ne može ponovo ostati bez "pravog" Hrvata u Predsjedništvu, kao i s vječnim "tehničkim mandatom".

Američki i evropski pregovarači Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, čini se, jedva su čekali napustiti Neum, iako su prije početka pregovora najavljivali da niko neće napustiti hotel dok se ne postigne dogovor, nastavlja autor te kaže kako je očito da su vrlo brzo popustili, jer ne znaju oni šta je BiH i kako se tamo etnodemokratski pregovara.

"No, ovakav ishod najviše odgovara, kako smo i napisali, Dodiku, jer mu eventualni krnji izbori bez Hrvata idu u korist, ali odgovara i drugoj dvojici nacionalnih lidera, Čoviću i Izetbegoviću - koji više misle na vlastiti politički atar i interese nego na boljitak države i nacionalnih zajednica koje zastupaju. Ovakvo stanje odgovara svoj trojici, jer 'vlastite' narode još više čine svojim taocima i zarobljenicima. Svima im odgovara situacija u kojoj lako manipuliraju i izvlače političku, ali i poslovnu korist samo za sebe", smatra Vurušić.

On kaže kako propast dogovora vodi BiH u daljnju nefunkcionalnost i krizu, a bit će ostavljena na milost i nemilost onima koji ne znaju upravljati. Bakir Izetbegović i Dragan Čović valjda će shvatiti dramatičnost trenutka u kojem se nalaze te ipak dogovoriti nešto što vjerovatno i nije tako teško isposlovati kako BiH ne bi bila najveći bolesnik Evrope i kako se ukrajinska kriza ne bi proširila na Balkan.