BiH
0

Pogačnik o odnosu Ljubljanske banke prema štedišama

FENA
Predstavnik slovenske vlade za sukcesiju Miha Pogačnik izjavio je u ponedjeljak da će BiH morati obeštetiti štediše Ljubljanske banke Sarajevo jer je 1994. godine BiH "nacionalizirala" tu banku i tako zapravo "djelovala sebi na štetu".

Pogačnik je time komentirao zahtjeve štediša te banke u BiH koji su u ponedjeljak, za posjeta Sarajevu slovenskog premijera Janeza Janše, prosvjedovali i tražili isplatu ušteđevina.

Pogačnik je rekao da je Slovenija nakon osamostaljenja zajamčila isplatu štednje samo štedišama na svom teritoriju, te da bi i druge nasljednice bivše SFRJ trebale postupiti jednako, ali da BiH treba isplatiti štediše Ljubljanske banke i ako bi se usvojio poslovni, a ne teritorijalni princip jer je banku nacionalizirala.

Pogačnik je dodao da se slučajevi hrvatskih i bosanskih štediša Ljubljanske banke razlikuju utoliko, što bi Ljubljanska banka Zagreb potraživanja mogla isplatiti iz svojih potraživanja od poduzeća koja je kreditirala. Tih potraživanja do sada se zajedno sa zateznim kamatama nakupilo za 500 milijuna eura, tvrdi Pogačnik.

Premijer Janša u Sarajevu je izjavio da se štediše ne mogu isplatiti iz Slovenije jer su novci štediša otišli u Beograd, te da je Ljubljanska banka prilikom raspada Jugoslavije imala "negativni saldo".