April u glavnom gradu
152

Poezija proljetnih boja u Sarajevu, svuda behar probeharao

N. O.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Behar i procvjetale biljke posljednjih nekoliko dana krase gradske parkove, šetališta i ulice, a uz više dnevne temperature potvrđuju da je proljeće stiglo u Sarajevo.

Nakon što je početkom mjeseca snijeg prekrio behar te je uslijedilo nekoliko oblačnih dana uz kišu, zrake sunca koje su uspjele probiti oblake potvrdile su kako u glavnom gradu Bosne i Hercegovine vlada prava proljetna atmosfera.

Iako temperature još uvijek osciliraju, današnje sunce bilo je dovoljno jako kako bi izmamilo šetače na ulice. Oni su imali priliku uživati u pogledu na biljke koje su "oživjele" nakon duge i hladne zime.

Pored zelene trave u parkovima, procvjetale ljubičice, tratinčice i maslačci mogu se vidjeti uz obale Miljacke.

Drveće na Vilsonovom šetalištu krasi bijeli behar, a posebnu pažnju privlači drveće u parku Hastahana koje nježnim rozim nijansama behara krasi ogradu parka, a mnogima predstavlja savršenu pozadinu za fotografije.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu narednih dana očekuje se pretežno oblačno vrijeme, sutra prije podne oblačno vrijeme sa kišom, u višim područjima i na planinama sa susnježicom i snijegom. U drugom dijelu dana očekuje se prestanak padavine i djelimično razvedravanje. Temperature od 6 do 12, na jugu do 16 stepeni.

U četvrtak će također biti pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša u Hercegovini, na jugozapadu i jugoistoku Bosne. Poslije podne ili tokom noći lokalno i povremeno slaba kiša u većem dijelu zemlje. Najviša dnevna temperatura iznosit će od 10 do 16, na jugu do 18 stepeni.

U petak ponovo pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina na području Hercegovine. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 12, a najviša dnevna od 10 do 16, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne do 18 stepeni.

Sunčano vrijeme očekuje se od nedjelje, a pratit će ga i više temperature koje će iznositi preko 20 stepeni Celzijusa.