BiH
0

Podžić: Prioritet obuka Oružanih snaga BiH

FENA
Obuka mora postati novo stanje Oružanih snaga BiH (OSBiH), te će ona postati prioritet u narednom periodu, rečeno je danas u Sarajevu na otvaranju prve godišnje Konferencije o obuci OSBiH.

Cilj ove konferencije je da se sagledaju izazovi koji se u procesu obuke nalaze pred OSBiH, te utvrde mogućnosti i načini ostvarivanja zacrtanih ciljeva.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Sifet Podžić ustvrdio je da se prethodne dvije godine malo radilo na pitanju obuke, zato što je prioritet bio proces formiranja novih jedinica i komandi.

Dosad nije postojao sistem organizirane obuke, već ad hoc obuke od misije do misije, naveo je Podžić, naglasivši da je upravo namjera ove konferencije da promijeni stanje u oblasti obuke.

Stoga će se na konferenciji razjasniti područja odgovornosti učesnika u procesu obuke, te definirati eventualni zahtjevi prema Ministarstvu odbrane i drugim institucijama vezani za ispunjavanje kriterija i zahtjeva u obuci.

-Hoćemo da mijenjamo stanje u obuci i dat ćemo joj prioritet, kazao je Podžić. Istaknuo je da obuka predstavlja nastavak reforme odbrambenog sektora i tranzicije OSBiH izvršenih u protekloj godini.

Podžić je također naglasio da jedinice i sastavi nominirani ili predviđeni za doprinos operacijama podrške miru moraju biti obučeni i uvježbani, te opredijeljeni da povjerenu misiju izvrše na najbolji mogući način.

To ne znači, međutim, da prema drugima treba imati slabije zahtjeve. Uvježbanost i odgovornost mora biti imperativ svih pripadnika OSBiH, dodao je.

Na konferenciji je rečeno i da prioritet u ovoj oblasti predstavlja obuka trenera, te efikasno učenje stranih jezika i testiranje.

Edukacija pripadnika OSBiH koji predstavljaju našu zemlju u misijama ili dnevnim aktivnostima međunarodne vojne saradnje mora biti zahtjevnija i kvalitetnija, rečeno je.