Sigurnosna saradnja
0

Podžić i Okolić se sastali sa odlazećim i novim zapovjednikom EUFOR-a

G. M.
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa svojim zamjenikom Mirkom Okolićem primio je danas u oproštajnu posjetu dosadašnjeg zapovjednika Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH austrijskog general-majora Alexandera Platzera i novoimenovanog zapovjednika EUFOR-a general-majora Antona Wessely.

Ministar Podžić i zamjenik Okolić zahvalili su generalu Platzeru na izvrsnoj saradnji Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH s EUFOR-om. Posebno je istaknuto posredovanje osoblja EUFOR-a pri odluci Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) da, nakon upućivanju verbalne note ministra obrane BiH, odobri donaciju od 10 miliona eura za Deminersku bojnu OS BiH.

U razgovoru je naglašena i značajna pomoć EUFOR-a na projektu uništavanja viškova naružanja te obilježavanja malog i lakog naoružanja u BiH, kao i aktivnostima na različitim vidovima vojne obuke.

Kulminacija saradnje ostvarena je u zajedničkom učešćem na do sada najvećoj EUFOR-ovoj vježbi u BiH “Brzi odgovor 2021”. I ministar Podžić i zamjenik Okolić poželjeli su novoimenovanom zapovjedniku EUFOR-a generalu Wesselyju uspješan mandat u BiH i ponudili svaki vid saradnje kako bi se zajedničke aktivosti OS BiH i EUFOR-a i dalje razvijale, i u sadašnjim složenim političkim okolnostima.

General Platzer je istaknuo kako su pripadnici OS BiH uvijek pokazivali visok stepen profesionalizma i predanost u svim aktivnostima. Izrazio je uvjerenje da će general Wessley uspješno voditi EUFOR, na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine. Sastanku su nazočili i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić.