Ministar odbrane BiH
1.3k

Podžić: Helikopteri su ispravni, jedini razlog što nisu gasili požare je Dodik

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar odbrane Bosne i Hercegoovine Sifet Podžić komentirao je izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima on tvrdi da je jedan od razloga što nije angažovan helikopter Oružanih snaga BiH u gašenju požara u Hercegovini taj što oni nisu ispravni.
Kako je rekao Podžić, OSBiH imaju spremne helikoptere za tu redovnu misiju, kao i spremne posade.

"Jedini razlog zbog kojeg helikopteri nisu korišteni u gašenju požara je neglasanje člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika o ovom pitanju", kazao je Podžić.

Potvrda ovoga je, kako kaže Podžić, činjenica da su helikopteri u ovoj godini korišteni u gašenju požara u rejonu Travnika i Kupresa, te da su učestvovali u više misija, prije nego što su zvaničnici iz RS-a odlučili bojkotovati rad državnih institucija.

"Komandant NATO štaba u Sarajevu, koji je inače iskusni pilot, izvršio je inspekciju helikoptera i rekao da su oni u potpunosti spremni za misiju. Mi ostajemo spremni i kad se donese politička odluka mi ćemo djelovati", zaključuje Podžić.

Dodik je naime tokom nedavne posjete Mostaru, nakon što je upitan zašto ne želi dati saglasnost za korištenje helikoptera u gašenju požara u Hercegovini, rekao da su helikopteri na ivici ispravnosti, te da nije htio rizikovati živote pilota.