BiH
62

Podzemni kontejneri rješavaju problem odlaganja otpada u centru Sarajeva

Piše: A. B.
Podzemni i polupodzemni kontejneri
Podzemni i polupodzemni kontejneri
Do kraja septembra na području sarajevskih općina Stari Grad i Centar bit će postavljeno 20 podzemnih i polupodzemnih kontejnera.

Riječ je o pet žutih kontejnera namijenjenih za plastiku, metal i višeslojne materijale, pet plavih za papir, pet zelenih za staklo i pet crnih za miješani komunalni otpad Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad je uputilo prijedlog prema navedenim Općinama, te se sada čeka zasjedanje nadležnih komisija o tačnom usaglašavanju lokacija.

"Uputili smo prijedlog općinama Stari Grad i Centar za postavljanje 20 kontejnera (11 podzemnih i devet polupodzemnih) zapremine tri kubika na nekoliko lokacija. Naravno, jasno smo definisali i uslove koje moraju ispuniti kako bi sve proteklo prema planu. Trenutno se njihove komisije trebaju usaglasiti i pribaviti potrebne dozvole. Radi se o pilot-projektu, a kontejneri su smješteni u skladište našeg preduzeća", rekao je za Klix.ba Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Neke od lokacija na kojima bi se trebali postaviti kontejneri su Trg Austrije, ulica Tina Ujevića, park preko puta Bosanskog kulturnog centra i u neposrednoj blizini Bakijske džamije na Baščaršiji. Ostale lokacije naknadno će predložiti navedene sarajevske općine.

Kako ističe Ramić, kontejneri su dopremljeni u saradnji s Ekopakom, firmom koja je izdvojila 50.000 KM za njihovu nabavku. Uskoro se očekuje i nabavka specijalnog vozila za njihovo pražnjenje, što će sa 200.000 KM finansirati Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS.

Ovim projektom riješit će se odlaganje otpada u centru glavnog grada, a ni brojne kese smeća neće se raznositi po ulici i tako stvarati dodatni posao komunalnom preduzeću.