Ulica A. Šahinagića u Sarajevu
0

Podzemne garaže neće uništiti dječiji park

Sarajevo-x.com
Čitatelj našeg portala poslao je nekoliko fotografija radova na sondaži terena u ulici Avdage Šahinagića, preko puta Vijećnice, pri tome izrazivši zabrinutost da bi planirani radovi na tom području mogli uništiti igralište za djecu koje se nalazi na pomenutoj lokaciji. Ako se to desi, to bi značilo dramatično smanjenje ionako skromnih zelenih površina u Sarajevu.

Kako saznajemo iz Općine Stari Grad, Općinsko vijeće donijelo je na sjednici održanoj 04.11.2009. godine Odluku o pristupanju izradi urbanističkog projekta "Šahinagića ulica – I faza“.

Ovih dana je na pomenutoj lokaciji vršena sondaža terena, a naručilac radova je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, dok će Općina Stari Grad snositi troškove poslova.

Prema riječima načelnika Općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića riječ je o podzemnim garažama čijom će izgradnjom početi rješavanje problema saobraćaja u mirovanju na području Općine, odnosno Grada.

"Trenutno se vrše ispitivanja, a još nije završen građevinski, odnosno izvedbeni projekat. S obzirom da se radi o podzemnim garažama, one neće utjecati na vanjski izgled lokacije. Nadam se da će do kraja ove godine biti završena potrebna papirologija, a kada projekat bude gotov objavićemo konkurs za najboljeg investitora.

Općina nema sredstava za izgradnju ovih garaža, tako da ćemo najvjerovatnije izabrati investitora koji će uložiti sredstva i sa kojim ćemo potpisati Ugovor na nekih 15-20 godina tokom kojih će biti dužan da Općini plaća određena sredstva od dobiti, a po isteku Ugovora taj objekat ostaje u vlasništvu Općine. Na sličan način smo riješili i pitanje ruševnog objekta NA-MA," riječi su načelnika Hadžibajrića.

Programom razvoja gradskog jezgra Sarajeva definisana je izrada urbanističkog projekta pod nazivom "Šahinagića ulica“, uz opredjeljenje da se površina bivše pijace i obdaništa racionalno iskoriste u funkciji izgradnje kolektivne garaže kapaciteta oko 350 parking mjesta, te potreba i funkcija gravitirajućeg stanovništva uvažavajući naslijeđeni ambijent kulturno-historijske vrijednosti.