Pametna ulaganja
115

Podzemna garaža kod Vijećnice otplaćivat će svoj kredit i finansirati druge projekte u Starom Gradu

A. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Općina Stari Grad u 2019. godini započela je četiri kapitalna projekta vrijedna oko 24 miliona KM, a na današnjem druženju s medijima načelnik Ibrahim Hadžibajrić je istakao da je veliki broj projekata već završen, dok bi drugi uskoro trebali biti gotovi.
Projekti se finansiraju kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj. Postupak odobravanja kredita trajao je više od pet godina, a rok otplate je 20 godina. Očekuje se da će jedan od tih projekata - prva javna podzemna garaža u Kantonu Sarajevo - kroz svoj rad i naplatu parkinga otplatiti i kredit za garažu i finansirati druge projekte.

"Prva javna podzemna garaža u Kantonu Sarajevo u ulici Avdage Šahinagića je investicija blizu sedam miliona KM. Ja se nadam da će radovi biti završeni do sredine novembra, a možda budu i prije. Sve to zavisi od vremenskih uslova. Trg iznad prostirat će se na 2.500 m2 i bit će najveći trg u gradu Sarajevu. Faktički, iz tih sredstava koje Općina bude naplaćivala otplaćivat će se i kredit za garažu i finansirati drugi projekti, tako da ćemo spojiti ugodno s korisnim", istakao je načelnik Hadžibajrić.

Ostali kapitalni projekti u 2019. godini su sala u OŠ Edhem Mulabdić u ulici Konak, koja bi trebala biti otvorena između 22. i 25. septembra, zatim rekonstrukcija i nadogradnja objekta Doma zdravlja Stari Grad izgrađenog šezdesetih godina prošlog stoljeća i utopljavanje zgrade Općine Stari Grad.

"Ipak, meni su puno bitniji ovi projekti infrastrukture, kanalizacije i vodovoda. Tu je ove godine utrošeno najmanje 8-9 miliona KM. Nažalost, to je nešto što građani vrlo brzo zaborave jer se to vidi samo dok se pravi. Mještani se znaju ljutiti, ali i stalno mole za pomoć kad im pukne cijev, poplava se desi u kući, kad se kanalizacija začepi i slično. To košta puno novca, ali se nakon popravka za tri dana zaboravi kao da se nikad nije radilo", poručio je Hadžibajrić.

Kao primjer je naveo Baščaršijski trg koji je rađen 2015. godine i poručio da niko ne zna koliko je problema bilo da se krene u tu rekonstrukciju.

Poručio da je itekako zadovoljan realizacijom projekata, ali ne i generalno situacijom u BiH.

"Prije svega tu mislim na zakonsku legislativu. Mi imamo puno problema sa zakonima, odabirom izvođača, nama se javljaju sumnjive firme ili one koje nisu kompetentne, ali su po papirima čiste, a po zakonu o javnim nabavkama ih moram izabrati. Nedavno smo imali situaciju sa jednom firmom koju smo otjerali, a cifre koje dobijaju su velike. Tu nam kvalitetne radna snaga odlazi. I ostale opštine se susreću s tim problemima jer ne možemo odabrati firme koje mi želimo zbog nakaradnog zakona koji se treba dobro prečešljati i mijenjati", istakao je načelnik Općine Stari Grad.

Pregled projekata Općine Stari Grad u periodu od januara do augusta 2019. možete vidjeti na ovom linku.