Sjednica Vlade FBiH
0

Poduzimanje svih mjera zaštite Terminala Ploče

Sarajevo-x.com
Sa 119. sjednice Vlade FBiH
Sa 119. sjednice Vlade FBiH
Nastavljajući danas u Sarajevu 119. sjednicu, započetu jučer, Vlada Federacije BiH je donijela zaključke koji se odnose na aktualno stanje u Naftnim terminalima Federacije (NTF) d.o.o. Ploče.

Zaduženo je Federalno pravobraniteljstvo da, u skladu sa zakonskim ovlastima, žurno poduzme sve nužne mjere i pravne radnje s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Federacijie BiH u postupku uknjižbe prava na nekretnini u Kominu (Republika Hrvatska). Pravobraniteljstvo je dužno u roku od 15 dana izvijestiti Federalnu vladu o pouzetim radnjama i dostaviti prijedlog mjera za prevazilaženje stanja, uključivši i angažiranje renomirane odvjetničke kuće iz oblasti pomorskog prava.

Prema Vijeću ministara BiH Vlada Federacije BiH pokreće dvije inicijative koje zahtijevaju uspostavu kontakta s nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

U prvom slučaju, zahtijeva se zaštita imovinskih interesa FBiH i BiH u Hrvatskoj, a druga inicijativa odnosi se na reguliranje carinskih i poreznih statusa provozne robe, smještene u slobodnoj zoni Luke Ploče, a isključivo namijenjene tržištu Bosne i Hercegovine. Od Hrvatske se traži i obustava neutemeljenog utvrđivanja i naplate carinskog duga na teret NTF-a. Za provedbu ova dva zaključka zaduženo je Glavno tajništvo Vlade FBiH, koje će u roku od 15 dana dostaviti prvo izviješće, a sljedeća jednomjesečno.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, u roku od 30 dana, predloži plan sanacije i aktivnosti koje bi omogućile pozitivno poslovanje NTF-a, uključujući i rekonstrukciju ako se to ocijeni nužnim.

Federalna vlada danas je razmatrala i Parlamentu FBiH uputila Informaciju koju je pripremilo Federalno ministarstvo finansija o implementaciji stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Informacijom su obuhvaćene aktivnosti koje je Vlada FBiH provela u ovoj godini s ciljem ublažavanja efekata globalne ekonomske krize, makroekonomske stabilizacije i vraćanja javnih finansija na put fiskalne održivosti.

Među tim aktivnostima bila su dva rebalansa federalnog budžeta, utvrđivanje platforme za izlazak iz krize, donošenje nekoliko zakona koji se odnose na ostvarivanje ušteda u javnoj potrošnji. Sve ovo bili su uslovi iz Pisma namjere, čije je ostvarenje bilo nužno za konačno potpisivanje aranžmana s MMF-om.

Iako je rasprava o Zaključcima Parlamenta FBiH donesenim povodom Informacije o stanju metalne, elektro i namjenske industrije u FBiH predviđena za sljedeću sjednicu, Vlada FBiH se već danas upoznala s dosadašnjim aktivnostima koje je provela u tu svrhu ranije oformljena interresorna grupa.

Zaključeno je da sva resorna federalna ministarstva Vladi dostave informaciju sa svim što su poduzela i šta planiraju poduzeti na ispunjenju zadataka iz Akcionog plana usvojenog s ciljem realizacije parlamentarnih zaključaka.

Nadležna federalna ministarstva trebaju Vladi dostaviti i popis svih kompanija u većinskom vlasništvu FBiH sa stanjem i strukturom njihovog dugovanja. Ovi podaci su nužni radi što hitnije pripreme radnog teksta zakona o upravljanju državnim kapitalom u ovim kompanijama, zaključila je danas Vlada FBiH.