Granična policija BiH
0

Poduzete mjere za bržu kontrolu putnika

FENA
Granična policija BiH poduzela je niz mjera s ciljem bržeg obavljanja neophodne granične kontrole putnika koji prelaze državnu granicu.

Duže zadržavanje putnika na frekventnim graničnim prijelazima je rezultat dinamike prelaska državne granice koju diktiraju granična tijela države ulaska, odnosno republika Hrvatske i Crne Gore, saopćeno je danas iz Granične policije BiH.

Shvatajući značaj učinkovitog prometa, prvenstveno putnika preko državne granice u ljetnom razdoblju, direktori graničnih policija BiH, Hrvatske, Crne Gore Srbije održali su i više radnih sastanaka i dogovorili poduzimanje odgovarajućih mjera za vrijeme turističke sezone, a sve s ciljem da bi se zadržavanje putnika prilikom prelaska državne granice svelo na minimum.

Pojave zadržavanja na graničnim prijelazima, navodi se u saopćenju Granične policije BiH, nisu samo specifična za prelazak granice BiH. Slična je situacija i u drugom dijelu Evrope gdje je prisutna sezonska migracija izuzetno velikih razmjera.

Također, iz Granične policije BiH podsjećaju, da su stanje i uvjeti infrastrukture na graničnim prijelazima, nažalost, još uvijek takvi da predstavljaju jedan od razloga za već navedene probleme.

Granična policija BiH ističe i to da joj je, prije svega, interes sigurnost državne granice i odgovarajuća kvalitetna kontrola prelaska preko granice, te da je trenutno na svim graničnim prijelazima angažiran veći broj policijskih službenika.

Kada je riječ o međunarodnom graničnom prijelazu (MGP) Velika Kladuša - Maljevac, u dane vikenda, a posebno petkom na ulazu u BiH i nedjeljom na izlazu iz BiH evidentna je veća frekvencija putnika, motornih vozila i roba preko zajedničkog MGP Velika Kladuša - Maljevac, te su, kako se navodi, na zajedničkim radnim sastancima policijskih službenika dva granična prijelaza dogovorene aktivnosti koje se redovno i realiziraju, saopćeno je iz Granične policije BiH.