{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržano da vozila hitne pomoći imaju prednost nad vozilima pod pratnjom

F
8.11.2017. u 13:34
1.268
61
Podržano da vozila hitne pomoći imaju prednost nad vozilima pod pratnjom
1.268
Podržano da vozila hitne pomoći imaju prednost nad vozilima pod pratnjom
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su danas na sjednici u prvom čitanju izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima koje je u Predstavničkom domu predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Predviđena je izmjena odredbe prema kojoj vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza nad svim vozilima, uključujući i vozila hitne pomoći i vatrogasaca, odnosno važeći zakon daje prednost političarima koji imaju pravo na pratnju.

Za Arnauta je nedopustiva praksa da vozila koja koriste funkcioneri različitih nivoa vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja su u misiji spašavanja života i zdravlja građana, te njihove sigurnosti.

Delegatkinja Kluba Hrvata Zdenka Džambas (HDZBiH) najavila je da neće podržati ove izmjene jer postoji nešto što se, kazala je, podrazumijeva te ne mora biti precizirano u zakonu, a za nju je sporno i što se ovdje razgovara o ovakvim izmjenama zakona koje su populističke, dok reformski zakoni ne dobijaju podršku u Predstavničkom domu poput zakona koji bi trebali osigurati cestogradnju.

Delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) s druge strane najavio je da će podržati zakon posebno zbog vlastitog iskustva kada je morao čekati 45 minuta na raskrsnici dok prođu vozila pod pratnjom, a čekao nije samo on nego svi koji su tada bili na tom mjestu, gdje je moglo biti i vozilo hitne pomoći.

Iz Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) predložio je da se od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zatraži sveobuhvatna informacija o tome ko ima pravo na vozila pod pratnjom, odnosno vozila s rotacionim svjetlima.

"Tu informaciju trebalo bi uputiti Vijeću ministara koje bi trebalo ocijeniti koji sve dužnosnici trebaju imati vozilo pod pratnjom", pojasnio je Nović.

Bez rasprave danas su podržane u drugom čitanju izmjene Prijedloga Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: