{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržani principi Prijedloga zakona o upotrebi znakovnog jezika

F
13.7.2009. u 12:49
0
0
Podržani principi Prijedloga zakona o upotrebi znakovnog jezika
0
Podržani principi Prijedloga zakona o upotrebi znakovnog jezika
Dom naroda Parlamentarne skupšitne BiH nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku. Shodno tome, predloženi zakon će biti razmatran po skraćenoj parlamentarnoj procedure.
Delegati su danas podržali principe Prijedloga zakona o upotrebi znakovnog jezika. Ovaj zakon propisuje pravo gluhih osoba na upotrebu znakovnog jezika u BiH i pravo gluhih osoba na informiranje njima prilagođenim tehnikama, kao i opseg i način ostvarivanja prava na tumača znakovnog jezika radi ravnopravnog uključivanja gluhih osoba u životnu i radnu okolinu, kao i u sve oblike društvenog života s jednakim pravima i uvjetima te s jednakim mogućnostima kakve imaju osobe bez slušnog oštećenja.

Predloženi zakon propisuje odredbe o tumačima znakovnog jezika: regulira se ko može biti tumač znakovnog jezika, vođenje evidencija, vođenje registra tumača znakovnog jezika i brisanje iz registra, disciplinska odgovornost tumača, ko donosi tarifu za tumača itd. Zakon predviđa osnivanje komisije za znakovni jezik u BiH, a i određeni su zadaci Saveza gluhih i nagluhih BiH.

Dom naroda je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. Razlozi za donošenje ovog zakona se nalaze u potrebi postizanja bolje operativnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH za stvaranjem jedinstvenog odbrambenog sistema BiH, sa jasno definiranim lancem komandovanja i kontrole nad oružanim snagama.

Delegati se danas nisu izjašnjavali o Prijedlogu zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH. Dogovoreno je da se izjašnjavanje o predloženom zakonu odgodi kako bi Zajednička komisija za odbranu i sigurnost pokušala postići dogovor u vezi s predloženim rješenjima.

Dom naroda državnog parlamenta prihvatio je Godišnju platformu o sigurnosno-obavještajnoj politici, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: