Dom naroda PSBiH
0

Podržani principi Prijedloga zakona o upotrebi znakovnog jezika

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupšitne BiH nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku. Shodno tome, predloženi zakon će biti razmatran po skraćenoj parlamentarnoj procedure.

Delegati su danas podržali principe Prijedloga zakona o upotrebi znakovnog jezika. Ovaj zakon propisuje pravo gluhih osoba na upotrebu znakovnog jezika u BiH i pravo gluhih osoba na informiranje njima prilagođenim tehnikama, kao i opseg i način ostvarivanja prava na tumača znakovnog jezika radi ravnopravnog uključivanja gluhih osoba u životnu i radnu okolinu, kao i u sve oblike društvenog života s jednakim pravima i uvjetima te s jednakim mogućnostima kakve imaju osobe bez slušnog oštećenja.

Predloženi zakon propisuje odredbe o tumačima znakovnog jezika: regulira se ko može biti tumač znakovnog jezika, vođenje evidencija, vođenje registra tumača znakovnog jezika i brisanje iz registra, disciplinska odgovornost tumača, ko donosi tarifu za tumača itd. Zakon predviđa osnivanje komisije za znakovni jezik u BiH, a i određeni su zadaci Saveza gluhih i nagluhih BiH.

Dom naroda je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. Razlozi za donošenje ovog zakona se nalaze u potrebi postizanja bolje operativnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH za stvaranjem jedinstvenog odbrambenog sistema BiH, sa jasno definiranim lancem komandovanja i kontrole nad oružanim snagama.

Delegati se danas nisu izjašnjavali o Prijedlogu zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH. Dogovoreno je da se izjašnjavanje o predloženom zakonu odgodi kako bi Zajednička komisija za odbranu i sigurnost pokušala postići dogovor u vezi s predloženim rješenjima.

Dom naroda državnog parlamenta prihvatio je Godišnju platformu o sigurnosno-obavještajnoj politici, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.