PSBiH
0

Podržani principi prijedloga zakona o budžetu institucija BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je prijedlog budžeta institucija BiH za narednu godinu u iznosu od 1.636.894.000 KM, što je za 200 miliona KM više u odnosu na prijedlog koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Poslanici su prihvatili i zaključak koji je predložila Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma kojim se zadužuju Komisija i Ministarstvo finansija i trezora BiH da, u saradnji s resornim ministarstvima, u amandmanskoj fazi utvrde Prijedlog zakona sa strukturom prihoda koja bi bila u okvirima koje je utvrdilo Fiskalno vijeće BiH i strukturom rashoda u kojoj bi bili uvaženi, u granicama mogućnosti, prijedlozi Predsjedništva BiH.

Nije prihvaćen zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH razmatra po hitnom postupku, nego je prihvaćeno da se on razmatra po skraćenoj parlamentarnoj proceduri.

Poslanik Sefer Halilović predložio je imenovanje istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje prijema i trošenja donatorskih sredstava koje je dobila BiH od ’96. do 2008. godine.

S tim u vezi dogovoreno je da se zaduži prošireni kolegij da za narednu sjednicu, uz prijedlog imena članova komisije predloži i njene nadležnosti, zadatke i ciljeve.