BiH
0

Podržani principi Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH za 2008. godinu

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu podržala principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu.

Protiv principa predloženog zakona bili su članovi komisije iz Republike Srpske, a Lazar Prodanović iz SNSD-a je, obrazlažući svoje protivljenje, kazao da je prilikom utvrđivanja prijedloga ovog zakona jedan član Predsjedništva BiH preglasan te da je predloženi budžet predimenzioniran, nelegitiman i u određenom smislu neustavan.

Prema njegovim riječima, za SNSD bi bio prihvatljiv prijedlog koji je ranije utvrdilo Vijeće ministara BiH u iznosu od 1.186.357.560 KM.

Ostali članovi Komisije su, uglavnom, smatrali da bi danas trebalo podržati principe predloženog zakona, a onda u drugoj fazi amandmanima napraviti korekcije koje bi bile svima prihvatljive. Predsjedništvo BiH je krajem januara utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008., prema kojem bi budžet institucija BiH iznosio 1.231.357.560 KM.

Prije toga, nije podržalo dva prijedloga koje mu je dostavilo Vijeće ministara BiH. Prvi prijedlog je predviđao budžet od 1.191.357.560 KM, a drugi korigirani prijedlog 1.186.357.560 KM.