Ustavnopravna komisija
0

Podržane izmjene Zakona o sportu BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je utvrđena usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom, a nisu podržani principi za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Tokom rasprave, Komisija je ukazala da u izabranim organima u BiH postoji snažan debalans u vezi zastupljenosti žena.

Komisija smatra da ovo pitanje treba uputiti pred interresornu radnu grupu, koja razmatra prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona i da jedan od mandata ove radne grupe treba da bude iznalaženje rješenja radi popravljanja navedenog debalansa u zastupljenosti žena.

Komisija je utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom i podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama, čiji su predlagači poslanici Sefer Halilović, Vinko Zorić, Mirko Okolić, Šemsudin Mehmedović, Denis Bećirović, Velimir Jukić i Adem Huskić.

Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, predlagača poslanika Denisa Bećirovića.

Članovi Ustavnopravne komisije su raspravljali o zaključku Predstavničkog doma PSBiH od 13. maja 2009. u vezi s Prijedlogom odluke o pristupanju izmjenama Ustava BiH, čiji je predlagač Klub poslanika Stranke demokratske akcije.

Usvojena je inicijativa poslanika Mirka Okolića od 24. juna 2009. u vezi stavljanja na dnevni red Predstavničkog doma tačke - razmatranje inicijative grupe građana o osnovanosti postupanja pravosudnih organa BiH u pogledu procesuiranja zločina za vrijeme tragičnog ratnog sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Nije podržana inicijativa Kluba poslanika SNSD-a u vezi stavljanja na dnevni red sjednice Predstavničkog doma tačke - informacija o efektima zakonskih rješenja kojima su prenesene nadležnosti sa entiteta na nivo zajedničkih organa u BiH.

Usvojen je izvještaj o posjeti Švicarskoj i učestvovanju u projektu Vlade Švicarske Konfederacije „Pomoć Švicarske ustavnim promjenama u BiH", saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.